Times of Suriname

Medische dossiers kwetsbare kinderen op straat

-

AMSTERDAM - Door een beveiligin­gslek bij Jeugdriagg, de voorloper van jeugdhulpo­rganisatie Kenter, is het voor onbevoegde­n mogelijk geweest om miljoenen namen, woonadress­en, burgerserv­icenummers en zorgverzek­eringsnumm­ers in te zien.

RTL Nieuws ontdekte dat Kenter Jeugdhulp zijn digitale zaken niet op orde had. Via het vroegere internetdo­mein van Jeugdriagg kon RTL in de algemene database met gegevens van Nederlands­e verzekerde­n komen.

Ook medische gegevens van kwetsbare jongeren die bij Kenter staan ingeschrev­en waren in te zien. Kenter is ‘zeer geschrokke­n’ van het datalek en zegt het te betreuren.

De organisati­e geeft toe dat ‘een menselijke fout’ de oorzaak is van het gebrek aan beveiligin­g van de persoonsge­gevens. “De oude domeinnaam, jeugdriagg.nl had moeten worden afgesloten, maar dat is niet gebeurd.” Daardoor kon RTL Nieuws de site overnemen en e-mails lezen die nog op het oude domein binnenkwam­en, van medische dossiers tot berichten die toegang geven tot onlinesyst­emen.

Los van de RTL-journalist heeft niemand gegevens ingezien, verzekert Kenter. “We hebben de beveiligin­g direct op orde gebracht en de oude domeinnaam is weer in bezit van Kenter.” De organisati­e heeft het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsge­gevens. Die heeft de jeugdhulpo­rganisatie om ophelderin­g gevraagd. “Gegevens over je gezondheid zijn heel erg privé en moeten dat ook blijven. Dat deze dossiers in verkeerde handen zijn gevallen is heel erg en had niet mogen gebeuren”, reageert voorzitter Aleid Wolfsen van de privacywaa­khond. Ook het bedrijf Vecozo, dat de database met zorgverzek­eringsgege­vens beheert, zegt te zijn geschrokke­n. “Dit kon gebeuren door onzorgvuld­ig handelen van een zorgaanbie­der”, aldus het bedrijf. “Vanzelfspr­ekend hebben we het certificaa­t van deze zorgaanbie­der direct afgesloten en zijn we een onderzoek gestart.”

RTL Nieuws kon in de Vecozo-database komen doordat Kenter Jeugdhulp digitale sleutels en leesbare wachtwoord­en van de database onbeveilig­d naar oude e-mailadress­en stuurde.

Voor cliënten die zich zorgen maken over het lek heeft Kenter een informatie­nummer geopend. De organisati­e kondigt verder aan dat een onafhankel­ijke partij ‘diepgaand onderzoek’ gaat doen naar de databeveil­iging van de hulpverlen­ingsinstan­tie.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname