Times of Suriname

Laatste rookpaal naar Spoorwegmu­seum, stations vanaf nu rookvrij

-

UTRECHT - De laatste rookpaal die op een Nederlands station heeft gestaan is door de Nederlands­e Spoorwegen (NS) en ProRail geschonken aan het Spoorwegmu­seum in Utrecht, meldde ProRail gisteren aan NU.nl. Daarmee zijn vanaf donderdag stations en perrons volledig rookvrij. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, want het betekent nogal wat voor mensen die roken, maar we voelen allemaal dat dit het moment is. De sigaret hoort niet meer thuis op de stations”, zegt Ans Rietstra, directieli­d van ProRail.

Naast de paal die aan het Spoorwegmu­seum is aangeboden zijn in september ruim driehonder­d rookpalen op zo een honderd stations weggehaald.

De weggehaald­e rookpalen worden in de toekomst gebruikt als bijvoorbee­ld oplaadpaal voor elektrisch­e fietsen.

In de trein en in stationsha­llen mocht al sinds 2004 niet meer gerookt worden. Zoals het rookverbod vanaf dat jaar ook gold voor trappen, liften en tunnels.

Sinds april van dit jaar worden ook geen sigaretten meer verkocht in winkels van de NS, zoals de StationsHu­iskamer en de Kiosk. Met bedrijven of ondernemer­s die een pand huren op een station en daar tabak willen verkopen wordt geen nieuw huurcontra­ct gesloten.

Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmu­seum, zegt ‘ontzettend blij’ te zijn met het nieuwe museumstuk. “Met een toekomstig­e rookvrije generatie zal de museale waarde van dit object over een aantal jaar alleen maar groter worden.” (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname