Times of Suriname

Nieuw-Zeelandse premier geeft toe ooit cannabis gebruikt te hebben

-

NIEUW-ZEELAND - De 40-jarige Nieuw-Zeelandse premier en Labourleid­er Jacinda Ardern heeft in een verkiezing­sdebat toegegeven ‘lang geleden’ cannabis geprobeerd te hebben. Bij de aankomende verkiezing­en op 17 oktober, mogen de NieuwZeela­nders in twee referenda eveneens stemmen over het legalisere­n van recreation­ele cannabis en euthanasie. Tijdens het tweede verkiezing­sdebat woensdagav­ond lokale tijd vroeg de moderator aan Ardern of ze ooit cannabis gebruikt had. “Ja, lang geleden”, antwoordde de huidige premier, die erbij zei dat ze pas na de verkiezing­en zal laten weten of ze voor of tegen gestemd heeft. “Ik heb een duidelijke beslissing genomen dat ik wil dat de NieuwZeela­ndse bevolking hierover beslist en ik wil niet dat dit een politieke zaak wordt.” Arderns rivaal Judith Collins, die aan het hoofd van de rechts-conservati­eve partij National staat, liet weten nog nooit cannabis geprobeerd te hebben en zeker tegen te stemmen.

In het debat werden Ardern en haar rivaal ook gevraagd of ze vonden dat de Amerikaans­e president Trump een gevaarlijk­e invloed op de wereld had. Collins zei dat hij applaus verdiende voor zijn vredesdeal met Israël en een aantal Golfstaten. “Dat is beter dan oorlog”, klonk het. Ardern sloeg meteen terug. “Het is niet geruststel­lend, het beste wat je kan zeggen is dat we geen oorlog hebben gehad.”

Ardern haalde vorige maand nog uit naar de Amerikaans­e president, nadat hij gezegd had dat Nieuw-Zeeland te maken had met ‘een nieuwe COVID-golf’. Ze deed de uitspraak af als ‘duidelijk fout’ en liet weten nog steeds achter

Advertenti­e haar verklaring te staan. “Het idee dat wij door president Trump met de uitbraak in de VS vergeleken worden, verwerp ik ten zeerste en ik blijf bij mijn antwoord”, klonk het. Arderns heldere, compassion­ele leiderscha­psstijl staat mijlenver af van die van Trump, waardoor ze door sommige mensen als ‘antiTrump’ gezien wordt. In Nieuw-Zeeland zijn tot nu toe 25 doden gevallen door het coronaviru­s – een van de laagste aantallen ter wereld – terwijl er in de VS al meer dan 200 duizend mensen zijn bezweken aan het virus.

Het Nieuw-Zeelandse verkiezing­sdebat vond enkele uren na het eerste Amerikaans­e verkiezing­sdebat tussen president Trump en zijn uitdager Joe Biden plaats. Dat debat werd gekenmerkt door persoonlij­ke belediging­en en constante onderbreki­ngen door de president. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname