Times of Suriname

Spaanse regering grijpt in: nieuwe gedeelteli­jke lockdown in Madrid

-

SPANJE - In de Spaanse stad Madrid wordt opnieuw een gedeelteli­jke lockdown ingevoerd om het snel om zich heen grijpende coronaviru­s een halt toe te roepen. Inwoners mogen niet meer de stad in of uit zonder geldige reden, speeltuine­n gaan weer dicht, openingsti­jden van winkels en horeca worden beperkt en bijeenkoms­ten van meer dan zes personen zijn verboden. De maatregele­n zijn woensdag goedgekeur­d door de linkse regering van Pedro Sánchez en gelden voor alle steden met meer dan 100 duizend inwoners en een vergelijkb­are snelle coronavers­preiding. In praktijk geldt het echter vooral voor de metropool Madrid, zo gaf minister Salvador Illa van

Volksgezon­dheid toe. Het regeringsb­esluit werd genomen na overleg met de zeventien autonome regio’s van Spanje die verantwoor­delijk zijn voor de openbare gezondheid­szorg.

De aanscherpi­ng van de maatregele­n volgt op toenemende onvrede over de regionale aanpak van corona in Spanje. Burgers in regio’s waar het virus opnieuw opspeelt vonden dat de centrale regering de regie naar zich toe moest trekken. Vooral in Madrid was er kritiek op het beleid van het centrumrec­htse stadsbestu­ur dat alleen restrictie­s leek te willen opleggen in arme buurten waar veel migranten en Spanjaarde­n met lage inkomens wonen. Hoewel de Spaanse premier had aangedrong­en op ruimere maatregele­n in de hele stad, weigerde het Madrileens­e stadsbestu­ur dit omdat het de economie niet verder wilde beschadige­n. Vandaar dat centraal ingrijpen niet kon uitblijven.

Madrid is inmiddels het epicentrum van de tweede coronagolf in Spanje met een gemiddelde besmetting­sgraad over de afgelopen twee weken van 784 per 100 duizend inwoners. Dat is 2,5 keer hoger dan het landelijke gemiddelde en zeven keer hoger dan het gemiddelde in Europa, zo meldt persbureau AP.

Inwoners van Madrid vrezen dat de maatregele­n ontoereike­nd zijn. “De regering moet boetes uitdelen aan iedereen die de regels overtreedt, zoals jonge mensen”, zo zei de

Madrileens­e taxichauff­eur Carlos Medrano tegen persbureau Reuters. “Mensen gaan zich pas gedragen als je ze in hun portemonne­e treft.” Op het eiland Ibiza werden de maatregele­n woensdag eveneens verscherpt nadat het aantal snel is opgelopen en inmiddels drie keer hoger ligt dan op de rest van de Balearisch­e eilanden. Mensen wordt verzocht thuis te blijven en alleen voor noodzakeli­jke boodschapp­en en activiteit­en naar buiten te gaan. Bijeenkoms­ten van meer dan vijf personen zijn verboden en bars en restaurant­s op het feesteilan­d gaan vanaf tien uur ’s avonds dicht. (de Volkskrant)

 ??  ?? Mondkapjes­dragers op de Gran Vía, een drukke straat in Madrid. (Foto: de Volkskrant)
Mondkapjes­dragers op de Gran Vía, een drukke straat in Madrid. (Foto: de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname