Times of Suriname

Navalny in interview: Poetin zit achter vergiftigi­ng

-

DUITSLAND - De Russische oppositiel­eider Aleksej Navalny denkt dat president Vladimir Poetin achter zijn recente vergiftigi­ng zit, vertelt hij in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. “Ik heb geen andere versie van wat er is gebeurd”, Kremlincri­ticus. De oppositiel­eider werd in augustus erg ziek tijdens een binnenland­se vlucht in Rusland. Hij mocht naar Duitsland om daar behandeld te worden. Onderzoeke­rs stelden vast dat hij is vergiftigd

aldus

de met een novitsjok-zenuwgif. Westerse landen eisen ophelderin­g van Moskou, maar het bewind van president Poetin ontkent elke betrokkenh­eid. “Mijn taak is om onbevreesd te blijven”, zei Navalny tegen Der Spiegel en ik ben onbevreesd.” Na weken in het

Berlijnse Charité-ziekenhuis is Navalny herstellen­de van de vergiftigi­ng en verblijft hij nog altijd in Duitsland. Hij heeft eerder al aangegeven dat hij terug naar Rusland wil gaan.

Volgens Der Spiegel maakte Navalny tijdens het gesprek een opgeruimde indruk, lachte hij veel en maakte hij grappen. “Bij de eerste blik zie je niet dat deze man dagenlang in coma heeft gelegen en op het randje van de dood heeft gebalancee­rd”, aldus het blad. Maar als Navalny dan een slok uit een flesje water wil nemen, gaat dat met moeite omdat zijn handen heftig trillen.

“Je voelt geen pijn, maar je weet dat je doodgaat”, omschreef Navalny het moment dat het zenuwgif zijn werk begon te doen. Het gesprek van Navalny met Der Spiegel was woensdagoc­htend vroeg in Berlijn en duurde twee uur. (De Telegraaf)

 ??  ?? Een protestkra­am tegenover de Russische ambassade in Berlijn. (Foto: De Morgen)
Een protestkra­am tegenover de Russische ambassade in Berlijn. (Foto: De Morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname