Times of Suriname

Onrust in India na twee fatale groepsverk­rachtingen in één week

-

INDIA - In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn binnen een week twee vrouwen omgekomen bij groepsverk­rachtingen. Beide vrouwen behoorden tot de dalits, de laagste rang in het Indiase kastenstel­sel. Hun dood leidde tot protesten en grote woede onder de lokale bevolking. De politie en lokale inwoners botsten woensdag na de crematie van een negentienj­arige vrouw die dinsdag aan haar verwonding­en bezweek. Haar familie zegt dat ze niet in overeenste­mming met hun wensen is gecremeerd. Lokale autoriteit­en ontkennen dit.

De vrouw zou een dag eerder zijn aangevalle­n op een veld in het district Hathras. Vier mannen zijn aangehoude­n in verband met haar dood. Volgens de politie zijn ze allemaal van een hogere kaste dan de vrouw.

Naar aanleiding van de onrust in het dorp waar de negentienj­arige vrouw woonde, zijn 25 mensen gearrestee­rd. De politie heeft met een lokale noodverord­ening samenkomst­en van meer dan vijf mensen verboden.

Een fatale groepsverk­rachting van een 22-jarige vrouw in het district Balrampur schrok het land donderdag opnieuw op. Twee mannen zijn aangehoude­n.

India heeft nog altijd de reputatie een van de gevaarlijk­ste landen voor vrouwen te zijn. Gemiddeld elk kwartier wordt een vrouw verkracht in het land, dat ruim 1,3 miljard inwoners telt.

De achtergron­d van de vermeende daders speelt een grote rol bij de onrust en protesten die deze week uitbraken verspreid over India.

Hoewel het eeuwenoude kastenstel­sel officieel al tientallen jaren is afgeschaft, krijgen dalits nog veel te maken met stigmatise­ring en discrimina­tie.

De identiteit van slachtoffe­rs van seksueel geweld mag volgens de Indiase wet niet vrijgegeve­n worden door de politie.

Leden van politieke organisati­es mogen volgens het noodbevel van de politie het dorp voorlopig niet in. De leider van Bhim Army, een politieke beweging die strijdt voor rechten van de dalits, is daarom donderdag in huisarrest geplaatst. Chandrashe­khar Azad probeerde het dorp van de negentienj­arige te bezoeken, schrijft Times of India.

Ook twee leiders van de nationale oppositiep­artij Indian Congress Party zijn onderweg naar het dorp tegengehou­den. Rahul Gandhi en Priyanka Gandhi Vadra beschuldig­en de politie van overmatig geweld tijdens de protesten. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname