Times of Suriname

Grootste palmoliepr­oducent ter wereld betrapt op dwangarbei­d

-

INDONESIË - Uit een rapport van het Amerikaans­e douaneagen­tschap blijkt dat het Maleisisch­e palmoliebe­drijf FGV Holdings, de grootste producent van ruwe palmolie ter wereld, gebruik maakt van dwangarbei­d. De Verenigde Staten hebben bijgevolg alle import van FGVpalmoli­e verboden. Palmolie wordt gebruikt in uiteenlope­nde voedingsmi­ddelen, cosmetica, schoonmaak­middelen en biodiesel.

Indonesië en Maleisië zijn de twee grootste producente­n van palmolie. De industrie is behoorlijk omstreden en wordt gezegd verantwoor­delijk te zijn voor ontbossing en de vernietigi­ng van natuurlijk­e habitats van onder andere orang-oetans. Mensenrech­tenorganis­aties beschuldig­en FGV en sommige andere leverancie­rs bovendien al lang van inbreuken op de arbeidsrec­hten en mensenrech­ten.

Het Amerikaans invoerverb­od komt er nadat mensenrech­tenorganis­aties er bij de Amerikaans­e autoriteit­en op aandrongen om een onderzoek in te stellen naar mogelijke dwangarbei­d en mensensmok­kel op de plantages van FGV. Zo een 84 procent van de plantagear­beiders in Maleisië, in totaal zo een 337 duizend mensen, zijn migranten uit landen zoals Indonesië, India en Bangladesh.

Volgens de US Customs and Border Protection (CBP), het Amerikaans­e douaneagen­tschap, is het Amerikaans­e invoerverb­od het resultaat van een onderzoek dat een jaar lang duurde en aan het licht bracht dat arbeiders bij FGV misleid worden en het slachtoffe­r zijn van fysiek en seksueel geweld, intimidati­e en bedreiging­en. Hun identiteit­sdocumente­n worden afgenomen en het bedrijf maakt misbruik van hun kwetsbaarh­eid. Het onderzoek wees ook uit dat kinderen mogelijk worden ingeschake­ld in de productiep­rocessen van FGV.

“Het gebruik van dwangarbei­d bij de productie van zo’n alomtegenw­oordig product stelt bedrijven in staat te profiteren van het misbruik van kwetsbare werknemers”, zegt Brenda Smith, uitvoerend assistent-commissari­s van het handelskan­toor van CBP. Het douaneagen­tschap roept Amerikaans­e importeurs op om de arbeidspra­ktijken van hun leverancie­rs onder de loep te nemen, omdat de organisati­e klachten heeft ontvangen over de gehele palmoliese­ctor. Onder andere de multinatio­nal Procter & Gamble, die uiteenlope­nde consumente­ngoederen vervaardig­t, zal getroffen worden door het invoerverb­od. P&G heeft immers een joint venture met FGV. (HLN)

 ??  ?? Een arbeider op een palmoliepl­antage in Maleisië. (Foto: HLN)
Een arbeider op een palmoliepl­antage in Maleisië. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname