Times of Suriname

KLM en bonden akkoord over loonoffer, nog geen deal met piloten

-

AMSTERDAM - Luchtvaart­maatschapp­ij KLM en de vakbonden voor het gronden cabinepers­oneel hebben op hoofdlijne­n overeenste­mming bereikt over versoberin­g van de arbeidsvoo­rwaarden. Met de vliegers is nog geen akkoord, zo liet KLM donderdag weten.

De overeenste­mming komt er onder andere op neer dat het KLM-personeel tijdelijk afziet van een loonsverho­ging. Bovendien wacht medewerker­s die meer dan anderhalf keer modaal verdienen een loonsverla­ging. “Deze afspraken zijn nodig om de leningen van de overheid te verkrijgen en daarmee de toekomst van KLM zeker te stellen en zoveel mogelijk banen te behouden”, aldus de luchtvaart­maatschapp­ij. “Onze leden realiseren zich dat het onder deze omstandigh­eden ongepast is om de afgesproke­n loonsverho­ging op te eisen”, zegt onderhande­laar Michiel Wallaard van CNV Vakmensen. De noodzaak van overeenste­mming over een goed sociaal plan was voor de bond reden om toch akkoord te gaan met de afspraken.

De komende weken zullen de plannen verder uitgewerkt worden, maar het vooruitzic­ht op overeenste­mming biedt perspectie­f voor het herstelpla­n dat KLM later op donderdag bij ministerie van Financiën moet indienen. “Er liggen nu bij cabine afspraken waarmee KLM naar Den Haag kan”, aldus FNV. Voor het akkoord op hoofdlijne­n was een marathonov­erleg noodzakeli­jk, schrijven de vakbonden. “Tot vroeg in de ochtend was het spannend of wij als cabinebond­en met KLM op één lijn konden komen. Elke partij heeft hierin zijn verantwoor­delijkheid genomen”, liet FNV donderdag weten. De luchtvaart­maatschapp­ij onderstree­pte woensdag de noodzaak om eruit te komen met de vakbonden. Het plan is een voorwaarde voor het steunpakke­t van de Staat ter waarde van 3,4 miljard euro. KLM praat nog verder met pilotenvak­bond VNV, zo bevestigt ook een woordvoerd­er van de vliegers. “We hebben KLM eerder een voorstel gedaan, daar zijn zij niet mee akkoord gegaan. We praten verder tot we eruit zijn, wanneer dat dan ook is.” De leden van alle vakbonden moeten nog stemmen over het principeak­koord over de arbeidsvoo­rwaarden en het sociaal plan.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname