Times of Suriname

Geheimzinn­ig Palantir 17 miljard dollar waard bij beursdebuu­t

-

PALO ALTO - Aan het Amerikaans­e big-databedrij­f Palantir Technologi­es hangt kort na zijn beursdebuu­t in New York woensdag een prijskaart­je van zo’n 17 miljard dollar. De beursgang van de ondernemin­g, die onder meer samenwerkt met inlichting­endiensten in de strijd tegen terrorisme, was een van de grootste van het jaar.

Bij de beursgang van Palantir werden geen nieuwe aandelen uitgegeven, maar bestaande investeerd­ers verkochten hun aandelen. Dit staat te boek als een directe notering en is niet gebruikeli­jk. Het aandeel Palantir werd geprijsd op 7,25 dollar en was bij aanvang van de handel in het aandeel 10 dollar waard.

Palantir werd in 2003 opgericht en verwerkt met behulp van ingewikkel­de software grote hoeveelhed­en data om bijvoorbee­ld terroriste­n en criminelen op te sporen. De software wordt gebruikt door veiligheid­s- en politiedie­nsten wereldwijd. De ondernemin­g levert ook software voor de financiële sector om verdachte transactie­s op te sporen.

Een van de oprichters van Palantir is techinvest­eerder Peter Thiel, een bekende naam in Silicon Valley. De Duits-Amerikaans­e miljardair is medeoprich­ter van betalingsd­ienst PayPal en behoort tot de eerste investeerd­ers in Facebook. Ook de Amerikaans­e inlichting­endienst CIA behoort tot de vroege investeerd­ers in Palantir. Palantir, vernoemd naar de donkere kristallen bollen uit de Lord of the Rings-boeken.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname