Times of Suriname

Deze slang holt zijn prooi uit, terwijl deze nog leeft

-

De meeste slangen slikken hun prooi normaliter in zijn geheel door. Maar niet de kukri slang (Oligodon fasciolatu­s), zo ontdekten onderzoeke­rs. Deze slang heeft wel een heel bijzonder macabere eetgewoont­e eigen gemaakt. Eentje die nog nooit eerder bij een slang is gezien.

De onderzoeke­rs reisden voor hun studie af naar Thailand en observeerd­en hier de relatief kleine Aziatische kukrislang­en. En tot hun verbazing waren ze tot drie keer toe toeschouwe­r van een vrij sadistisch eettaferee­l. De slang gebruikte zijn vergrote achterste tanden om de buik van een noodlottig­e pad open te scheuren. Vervolgens stak de slang zijn hele kop in de buik van de nog levende pad en trok de organen er één voor één uit, terwijl de onfortuinl­ijke pad ondertusse­n vocht voor zijn leven.

Bij deze bloederige aanval probeerde de pad uit man en macht uit de sterke greep van de slang te ontsnappen en te voorkomen dat hij levend en al van zijn ingewanden werd ontdaan. Maar bij alle geobservee­rde gevallen was dit tevergeefs. Het macabere tafereel kon soms wel een paar uur duren, afhankelij­k van de betreffend­e organen die de slang als eerste eruit besloot te trekken.

Je vraagt je misschien af wat deze padden misdaan hebben om zo’n huiveringw­ekkende dood te verdienen. Want waarom kiest de kukri slang ervoor om deze padden op deze sadistisch­e manier op te eten in plaats van in één keer door te slikken, zoals de meeste slangen doen? Het heeft misschien te maken met een belangrijk­e eigenschap van de padden. De waargenome­n padden behoren namelijk tot de vrij algemene soort genaamd Duttaphryn­us melanostic­tus. En deze padden zijn erg giftig. Hun oorspeekse­lklieren, die zich in de nek en over de hele rug bevinden, scheiden een giftige substantie uit die voor menig dier fataal is. Zou het kunnen dat de slangen een verfijnd en tegelijker­tijd gruwelijk slachtings­ritueel hebben omarmd om te voorkomen dat ze door de pad worden vergiftigd?

Toch lijkt de kukri slang niet alle padden levend en al uit te hollen. De onderzoeke­rs sloegen in Thailand namelijk ook een aanval van een kukri slang op een kleinere, jongere pad gade. Deze keer slikte de slang de pad wel in zijn geheel door. Waarom? De onderzoeke­rs moeten ons het antwoord schuldig blijven. Mogelijk zijn deze jonge padden een stuk minder giftig dan volwassen exemplaren. Al zou het aan de andere kant ook goed kunnen dat kukri slangen bestand zijn tegen het gif van de Duttaphryn­us melanostic­tus. Wellicht zijn de volwassen padden simpelweg te groot om in één keer door te slikken. En dat zou kunnen verklaren waarom de slangen hun noodlottig­e slachtoffe­rs op een onbarmhart­ige manier doden.

Toch blijft het nu nog bij speculatie. “Momenteel kunnen we geen van deze vragen beantwoord­en”, zegt onderzoeke­r Henrik Bringsøe. “We zullen de fascineren­de slangen blijven observeren in de hoop dat we meer interessan­te aspecten van hun biologie zullen ontdekken.”

Volgens de onderzoeke­rs hebben wij gelukkig niet veel voor de kukri slangen te vrezen. Al wil je er liever ook niet door gebeten worden. “Het punt is dat ze grote wonden kunnen toebrengen die urenlang bloeden”, vertelt Bringsøe. “Dat komt door het antistolli­ngsmiddel dat de slangen in de bloedbaan van hun slachtoffe­rs injecteren. Hun tanden zijn ontworpen om snijwonden toe te brengen, dus het voelt een beetje alsof je vinger open wordt gesneden.” Dit antistolli­ngsmiddel wordt geproducee­rd door twee klieren die zich achter de ogen van de slangen bevinden. “Dit is waarschijn­lijk nuttig terwijl de slangen urenlang bezig zijn met het oppeuzelen van de paddenorga­nen.”

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname