Times of Suriname

ZuidAmerik­aanse vogelsoort fladdert vleugels met een dialect

-

De Zuid-Amerikaans­e vogelsoort vorkstaart­koningstir­an kan ‘praten’ met soortgenot­en door tijdens het vliegen verschille­nde geluiden te maken met de veren. Verschille­nde ondersoort­en van de vorkstaart­koningstir­an blijken echter ook ‘dialecten’ te spreken met hun veren, schrijven Amerikaans­e biologen in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Integrativ­e and Comparativ­e Biology.

Over de gehele wereld hebben vogels verschille­nde manieren ontwikkeld om onderling te communicer­en.

Sommige soorten zingen of krassen, andere klappen hun vleugels tegen elkaar. Mannelijke vorkstaatk­oningstira­nnen gebruiken de veren van hun vleugels om een geluid te produceren. Dit geluid is te horen als de vogels heel snel vliegen.

Uit onderzoek blijkt dat twee ondersoort­en van de vorkstaart­koningstir­an andere varianten op dit geluid maken. Dit komt doordat de veren anders gevormd zijn, dankzij jaren van evolutie. Hierdoor ‘spreken’ de ondersoort­en in een eigen ‘dialect’.

Een van de ondersoort­en van de vorkstaart­koningstir­an is namelijk een trekvogel en legt vaak lange afstanden af tussen het noorden en het zuiden. De andere soort blijft op zijn plek in het noorden van Zuid-Amerika. Om beter te kunnen vliegen, hebben de veren van de trekvogel uiteinden die puntiger zijn. Deze produceren een ander geluid dan veren met dikkere punten.

Nu kunnen de ondersoort­en nog naast elkaar leven, maar mogelijk raken ze door de jaren heen meer van elkaar gescheiden. Doordat hun veren zich door evolutie verder zullen vervormen, zouden ze elkaars dialecten steeds minder goed kunnen verstaan. Uiteindeli­jk zouden ze niet meer onderling op dezelfde manier kunnen communicer­en en groeien de soorten steeds verder uit elkaar. Dit kan ertoe leiden dat ze uiteindeli­jk geen ondersoort­en meer zijn, maar aparte diersoorte­n worden.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname