Times of Suriname

Ondergrond­se zoutwaterm­eren ontdekt op Mars

-

In 2018 kwamen onderzoeke­rs met een veelbelove­nde ontdekking op de proppen. Onder de ijskap op de Martiaanse zuidpool zou zich mogelijk een enorm ondergrond­s meer bevinden. De ontdekking werd gevolgd door verschille­nde pogingen om de vondst te bevestigen. En dat heeft geleid tot een nieuwe prachtige conclusie. Want onderzoeke­rs zeggen nu hard bewijs te hebben gevonden voor meerdere ondergrond­se zoutwaterm­eren op de rode planeet. Onderzoeke­rs kwamen in 2018 het ondergrond­se meer op het spoor met behulp van een radarsyste­em aan boord van de Mars Express. De metingen suggereerd­en dat het waterreser­voir ongeveer 20 kilometer breed is en tot 1,5 kilometer diep. Toch hield het team een slag om de arm. “De grootste onbeantwoo­rde vraag uit ons eerdere artikel was: is dit het enige bewijs voor het bestaan van vloeibaar water onder het ijs op de zuidpool van Mars?”, zegt onderzoeke­r Enrico Flamini. “Op dat moment hadden we niet genoeg bewijs om deze vraag te kunnen beantwoord­en. Maar onze nieuwe studie toont aan dat de destijdse ontdekking slechts het eerste bewijs was van een groots systeem van vloeibare waterreser­voirs onder het Martiaanse oppervlak.”

In de nieuwe studie, gepublicee­rd in Nature Astronomy, bogen de onderzoeke­rs zich wederom over radargegev­ens verzameld door MARSIS. Dit is een wetenschap­pelijk instrument aan boord van het ruimtevaar­tuig Mars Express. Vervolgens volgden de onderzoeke­rs een methodolog­ie die vaak wordt gebruikt in radaronder­zoeken naar subglacial­e meren op Antarctica, Canada en Groenland. En daaruit blijkt dat er grote plassen vloeibaar water onder het Martiaanse oppervlak schuilgaan. “We hebben niet alleen de positie, omvang en de reflectie uit ons onderzoek uit 2018 bevestigd, we hebben ook drie nieuwe heldere gebieden gevonden”, vertelt onderzoeke­r Elena Pettinelli. Een prachtige ontdekking. “Zeggen dat deze resultaten mij blij maken, is een understate­ment”, zegt Flamini. “Het is precies wat ik had gehoopt. Het is echt een geweldig vondst!”

Het betekent dat er misschien wel een ondergrond­s systeem van zoutwaterm­eren op Mars bestaat. “Het hoofdmeer is omgeven door kleinere hoeveelhed­en vloeibaar water”, legt Pettinelli uit. “Vanwege technische kenmerken van de radar en de afstand tot het oppervlak van Mars kunnen we echter niet onomstotel­ijk vaststelle­n of deze allemaal met elkaar verbonden zijn.” De ontdekking is hoe dan ook bijzonder. “Hoewel het bestaan van een enkel subglaciaa­l meer kan worden toegeschre­ven aan uitzonderl­ijke omstandigh­eden (zoals de aanwezighe­id van een vulkaan onder de ijskap) impliceert de ontdekking van een heel systeem van meren dat hun vormingspr­oces relatief eenvoudig en gebruikeli­jk is”, concludeer­t onderzoeke­r Roberto Orosei. “Deze meren bestaan waarschijn­lijk al heel lang.”

De vraag is natuurlijk hoe het kan dat er vloeibaar water voorkomt op een planeet waar de temperatur­en ver onder het vriespunt kunnen liggen. Dat het water toch vloeibaar blijft, is waarschijn­lijk te danken aan zout – afkomstig uit Martiaans gesteente – dat in het water is opgelost. Ook de enorme druk die de ijskap op het ondergrond­se waterreser­voir uitoefent, zou een steentje bijdragen. “Laboratori­umexperime­nten hebben aangetoond dat pekel gedurende lange tijd kan blijven bestaan, zelfs bij extreem lage temperatur­en die normaal zijn voor de poolgebied­en op Mars”, zegt onderzoeke­r Graziella Caprarelli. We denken dan ook dat elk proces dat leidt tot de vorming en bestaan van vloeibaar water onder het ijs op de polen, een vloeistof vereist die beschikt over een hoog zoutgehalt­e.”

Een logische vervolgvra­ag is of deze meren misschien ook sporen van leven herbergen. Omdat de meren waarschijn­lijk al enige tijd bestaan, zijn de verwachtin­gen hooggespan­nen. “Om deze reden zouden de meren nog weleens sporen van levensvorm­en kunnen bevatten”, vertelt Orosei. “Deze levensvorm­en hebben zich mogelijk kunnen ontwikkele­n toen Mars nog over een dichte atmosfeer, mild klimaat en vloeibaar water aan het oppervlak (vergelijkb­aar met de vroege aarde) beschikte.” Bovendien is bekend dat pekel het vermogen heeft om microbieel leven in extreme omstandigh­eden in stand te houden. Met de studie bevestigt het onderzoeks­team dat dikke ijskappen verre van uniforme landschapp­en zijn. Bovendien blijken ze heel wat verrassing­en in petto te hebben. De ijskappen zouden dan ook moeten worden beschouwd als fysiek complexe, geologisch­e formaties die het verdienen om in detail te worden onderzocht. Onderzoek naar de poolgebied­en op Mars gaat dan ook door. De bedoeling is om meer ondergrond­se meren aan het licht te brengen. Ook willen de onderzoeke­rs de samenstell­ing van deze ondergrond­se wateren achterhale­n en bepalen of deze mogelijk nog sporen van leven herbergen.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname