Times of Suriname

Hoe de meest vervuilde plaats op aarde ertoe leidt dat bomen in de wijde omtrek doodgaan

-

Helemaal boven in het puntje van Siberië, vinden we de stad Norilsk. Deze plaats is de meest noordelijk gelegen stad ter wereld met meer dan 100 duizend inwoners. Tegelijker­tijd is Norilsk ook de meest vervuilde plaats op aarde. En dat is niet zonder gevolgen, zo luidt de verontrust­ende conclusie in een onlangs verschenen studie. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw vindt er in Norilsk intensieve mijnbouw plaats. Naast nikkel worden hier ook onder andere koper, kobalt, platina en steenkool gedolven. De ontginning van deze elementen, in combinatie met maar weinig strenge milieurege­ls, heeft geleid tot ernstige vervuiling in het gebied. Tot overmaat van ramp scheurde er afgelopen mei op een energiecen­trale gelegen nabij de Siberische stad Norilsk ook nog eens een brandstoft­ank in tweeën, waardoor grote hoeveelhed­en diesel de Ambarnaya-rivier in lekte. Volgens Greenpeace Rusland is er in totaal zo’n 20 duizend ton diesel vrijgekome­n en gaat het om de grootste milieuramp die ooit binnen de Arctische cirkel heeft plaatsgevo­nden.

In een nieuwe studie hebben onderzoeke­rs gepoogd de gevolgen van de ernstige luchtvervu­iling, die al sinds jaar en dag in de noordelijk­e plaats gaande is, te achterhale­n. Het team boog zich in de studie over de jaarringen van levende en dode bomen in Norilsk. “Met behulp van de informatie die opgeslagen ligt in duizenden jaarringen, kunnen we de effecten zien van de milieuramp­en die zich in de afgelopen negen decennia in Norilsk hebben voorgedaan”, vertelt onderzoeke­r Ulf Büntgen. “Hoewel de uitstoot van zwavel en het afsterven van bossen in een groot deel van Europa succesvol is aangepakt, hebben we in Siberië nog niet kunnen zien wat de impact is geweest. En dat is grotendeel­s te wijten aan een gebrek aan gegevens op lange termijn.” De studie is dan ook de eerste die een grootschal­ige studie naar het probleem in Siberië op touw heeft gezet. En daaruit blijkt nu dat de directe en indirecte effecten van de industriël­e vervuiling veel verder reiken dan gedacht.

De onderzoeke­rs komen tot de verontrust­ende conclusie dat de luchtvervu­iling in de meest vervuilde stad op aarde ertoe heeft geleid dat bomen in de wijde omtrek het loodje hebben gelegd. Tot op wel 100 kilometer afstand van het Siberische Norilsk worstelen bomen – vaak tevergeefs – om te overleven. De hoge emissies die sinds de jaren zestig in de regio zijn uitgestote­n, hebben zelfs geleid tot de verwoestin­g van maar liefst 24 duizend vierkante kilometer boreale bossen. “We hebben aangetoond dat bomen rond Norilsk in de jaren zestig als gevolg van de toenemende vervuiling, massaal doodgingen”, licht Büntgen toe. Maar ook de overgeblev­en bomen in de omgeving hebben onder de luchtvervu­iling te lijden. “Door grootschal­ige circulatie­patronen hoopt de luchtvervu­iling zich op”, gaat Büntgen verder. “We hebben daarom ook gebieden ver buiten Norilsk bestudeerd. En we ontdekten dat ook bomen op nog hogere noordelijk­e breedtegra­den zijn aangetast.”

De onderzoeke­rs hebben echter aangetoond dat decennia van nikkel- en kopermijnb­ouw niet alleen lokaal veel schade heeft aangericht. Het heeft ook gevolgen voor de wereldwijd­e koolstofcy­clus. De uitstoot van vervuilend­e stoffen heeft ertoe geleid dat bomen minder snel groeien. En dat is problemati­sch.

Hierdoor wordt er namelijk ook minder CO2 in de boreale bossen opgeslagen. En dat is eigenlijk ook best verrassend. Wetenschap­pers vermoeden dat door de opwarming van de aarde, de groei van boreale bomen juist zal toenemen. Maar de onderzoeke­rs ontdekten dat naarmate de vervuiling rondom het Siberische Norilsk toenam, de groei juist vertraagde.

Hoe dat kan? Het heeft te maken met een toename van deeltjes in de atmosfeer van de aarde. Deze deeltjes kunnen zowel door vervuiling, stof als vulkaanuit­barstingen in de lucht terechtkom­en. De deeltjes blokkeren gedeelteli­jk het zonlicht, waardoor de verdamping in sommige gebieden afneemt en de hydrologis­che cyclus wordt verstoord. Dit betekent dat bomen door de toegenomen luchtvervu­iling moeite hebben om zonlicht om te zetten in energie door middel van fotosynthe­se. Hierdoor groeien de bomen in deze zwaar vervuilde gebieden minder snel als in gebieden waar er minder luchtvervu­iling is.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname