Times of Suriname

Te kort geslapen? Het maakt je de volgende dag gelijk emotioneel labieler

-

Je herkent het vast wel. Als je moe bent, heb je die dag net overal wat minder zin in. Je kunt wat geïrriteer­d uit de hoek komen, bent een beetje prikkelbaa­r of laat opeens allerlei dingen op de grond vallen. Maar dit kan zelfs nog een stapje verder gaan, zo ontdekten onderzoeke­rs in een nieuwe studie. Want slechts één nachtje met weinig slaap maakt je al gelijk de volgende dag emotioneel een stuk labieler.

In de studie analyseerd­en de onderzoeke­rs het dagelijkse slaapdagbo­ek van bijna 2000 mensen. Het team was met name geïnteress­eerd in de slaapduur en hoe deze mensen de volgende dag reageren op positieve en negatieve situaties.

Het onderzoek bewijst dat slaaptekor­t echt funest is voor je welzijn. “Wanneer je iets positiefs ervaart, zoals wanneer je een knuffel krijgt of tijd doorbrengt in de natuur, voel je je die dag doorgaans gelukkiger”, zegt onderzoeke­r Nancy Sin. “Maar wij ontdekten dat wanneer een persoon minder slaapt dan normaal, hij minder positieve emoties ervaart op positieve gebeurteni­ssen.” Het betekent dat je minder kan genieten van de mooie dingen in het leven en je die dag wat minder plezier beleeft aan die zaken die je anders zo gelukkig zouden maken.

Maar slaapgebre­k beïnvloedt niet alleen onze reactie op positieve gebeurteni­ssen in ons dagelijks leven. De onderzoeke­rs ontdekten tevens dat we de volgende dag emotionele­r reageren op stressvoll­e situaties. Het komt erop neer dat die stressvoll­e situaties ons een beetje lijken te overspoele­n en we totaal geen lichtpuntj­e meer aan het einde van de tunnel zien. Alle positieve gevoelens zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Dit kan vergaande gevolgen hebben voor de gezondheid. Want als mensen niet in staat zijn om enige positivite­it vast te houden wanneer ze onder stress staan, vergroot dit het risico op ziektes en kunnen mensen zelfs in het ergste geval vroegtijdi­g overlijden. Het zijn best heftige reacties die volgen op slaaptekor­t. Bovendien toont het onderzoek aan dat zelfs kleine nachtelijk­e fluctuatie­s in slaapduur al gevolgen kunnen hebben voor hoe mensen reageren op gebeurteni­ssen in hun dagelijks leven. De vraag is dan ook wat hier precies achterzit. We legden het Wen voor. “Helaas kunnen we geen definitiev­e conclusies trekken”, zegt hij. Aan de andere kant is teveel slaap ook niet goed. Want als je te lang in bed blijft liggen, kun je je de volgende dag ook behoorlijk ellendig voelen. De aanbevolen richtlijn voor een goede nachtrust is dus minstens 7 uur. Toch blijkt dat één op de drie volwassene­n niet aan deze norm voldoet. “Er kunnen verschille­nde factoren zijn die ervoor zorgen dat mensen niet genoeg slapen”, zegt Wen. “Ik denk dat dit heel erg afhankelij­k is van de persoon. Omgevings- en maatschapp­elijke factoren kunnen bijvoorbee­ld bijdragen aan slaaptekor­t, zoals economisch­e instabilit­eit of toename van maatschapp­elijke stress. Ook het gebruik van de telefoon vóór of terwijl je in bed ligt kan invloed hebben. Daarnaast zou iemand ’s nachts wakker kunnen liggen door gepieker. Het lukt dan vaak niet om de gedachten ‘uit te schakelen’ en tot rust te komen. En dat kan allemaal een negatieve invloed hebben op je slaap.”

(Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname