Times of Suriname

Grofgebekt­e papegaaien zetten Britse dierentuin op stelten, jong meisje uitgeschol­den

-

Een dierentuin in het Britse graafschap Lincolnshi­re is flink op stelten gezet door vijf grofgebekt­e papegaaien. De Afrikaanse vogels maakten vlak na de heropening van het park een hoop kabaal en scholden diverse bezoekers de huid vol. Met het oog op aankomend weekend, waarin een grote groep kinderen in het park wordt verwacht, is besloten om de lompe woordkunst­enaars voorlopig uit het zicht te halen.

De vijf grijze roodstaart­papegaaien Billy, Tyson, Elsie, Jade en Eric wonen pas sinds vorige maand in Lincolnshi­re Wildlife Park, een onder vogelliefh­ebbers populair safaripark op nog geen half uur rijden van Boston. Als gevolg van de coronauitb­raak was het park toen tijdelijk op slot. De papegaaien werden bij aankomst samen in quarantain­e geplaatst. Vermoedeli­jk hebben de vogels elkaar op dat moment enkele grove woorden aangeleerd. Aanvankeli­jk vonden de verzorgers het gescheld nog wel vermakelij­k en ze vonden het (nog) niet nodig om in te grijpen. Dat veranderde toen de papegaaien direct het vuur openden op de bezoekers van het park. Maar ook die konden er over het algemeen smakelijk om lachen en motiveerde­n de dieren juist om de scheldwoor­den te herhalen. “De vogels vloeken om een reactie uit te lokken”, legt dierentuin­directeur Steve Nichols uit aan BBC. “Met zijn vijven bij elkaar begon er één te vloeken, waarna de anderen begonnen te lachen.” Volgens directeur Nichols die zelf steevast ‘fat twit’ (zeg maar ‘dikke idioot’) naar zijn hoofd krijgt was er op een gegeven moment geen stoppen meer aan en moest later zelfs een klein meisje het ontgelden. Welke woorden zij naar haar hoofd kreeg geslingerd wil de directeur niet zeggen, maar het was kennelijk van een dusdanig laag niveau dat besloten is om in te grijpen. “Hoewel we iedereen in deze zorgwekken­de tijden aan het lachen willen krijgen, leek het ons onverstand­ig om de vogels op dezelfde plek te houden”, aldus Nichols.

Collega John de Hoon, directeur van Nederlands Vogelpark Avifauna, denkt dat het Lincolnshi­re Wildlife Park in ieder geval een mooie publicitei­tsstunt heeft gescoord. Wereldwijd is al over de vijf vuilgebekt­e papegaaien geschreven. “Je kunt er een groot probleem van maken, maar als je ze negeert valt het allemaal wel mee”, zegt hij.

Een jaar of acht geleden arriveerde ook in het park in de Nederlands­e stad Alpen aan den Rijn een vloekende lorre. De Hoon: “Eentje is niet zo erg. Ja, dan imiteert hij even grove taal maar als je dat niet stimuleert, houdt het op en hij gaat normaal met soortgenot­en communicer­en.” Vogelpark Avifauna adopteert geen papegaaien van particulie­ren, net daar leren ze dit soort dingen, vreest De Hoon. “Maar als zo’n papegaai in een verblijf zit met bomen en planten en hij kan daar goed papegaai zijn, dan schreeuwt en fluit hij, maar dan gaat hij niet praten.” De vijf scheldende dieren, die door de Engelse directeur worden vergeleken met oudere mannen die in een stamkroeg constant vloeken en om elkaar lachen, gieren en brullen, zijn nu uit het zicht gehaald en worden niet meer bij elkaar gezet.

De bedoeling is dat de scheldkano­nnen op die manier van hun vocabulair­e afraken. “Ik hoop dat ze nieuwe woorden leren in hun nieuwe kolonies. Maar als ze het grove taalgebrui­k aan de rest doorgeven en ik straks met 250 vloekende vogels zit, dan weet ik het ook niet meer”, aldus de dierentuin­baas.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname