Times of Suriname

KLM bracht mensen op cargovluch­ten binnen

-

PARAMARIBO – De vliegmaats­chappij KLM heeft de afgelopen maanden mensen op cargovluch­ten het land binnengebr­acht. Het meest recente geval is een KLMcargovl­ucht van vorige week, waarop 50 mensen het land zijn binnengesm­okkeld. Van de regering was geen toestemmin­g gekregen om passagiers tot de vlucht toe te laten.

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicat­ie en Toerisme (TCT) bevestigt dit voorval en geeft aan dat afgelopen woensdag er vanuit de regering corrigeren­d is opgetreden tegen de KLM. “Het klopt ja dat er personen aan boord van de cargovluch­t waren en wij hadden hier geen weet van. Ik heb geen informatie als deze personen na hun aankomst in Suriname terug te traceren zijn en als er alsnog een test van ze is afgenomen om na te gaan als ze wel of niet besmet zijn met COVID-19”, zegt de minister.

Jubithana zegt dat bij het gesprek dat de autoriteit­en woensdag met de KLM hadden, gebleken is dat dit zich al maanden voordeed. “Ons luchtruim is vanwege COVID-19 al enkele maanden gesloten en er zijn geen commerciël­e vluchten toegestaan. In het laatste geval zijn alle stukken opgestuurd en er is toestemmin­g vanuit de autoriteit­en verleend voor een cargovluch­t. Achteraf zijn wij te weten gekomen dat er ook personen aan boord waren, maar nergens in de stukken is dit vermeld. KLM heeft aangegeven, dat al er maanden met de vorige regering een werkwijze was die werd gehanteerd. Middels een telefoontj­e werden dit soort zaken afgehandel­d en wij staan er versteld van dat dit voorheen werd toegelaten bij de vorige autoriteit­en. Officieel werd geen melding gedaan in de documenten”, legt de minister uit.

“De regering heeft aan de KLM ook laten weten dat bij het aantreden van de nieuwe regering er nieuwe structuren in place zijn gebracht die belast zijn met de handhaving van COVID-19. “Alle verzoeken voor vluchten moeten via het COVID-19-Outbreak Management Team worden ingediend en afgehandel­d volgens een bepaalde structuur en geen enkele andere autoriteit daarbuiten heeft de bevoegdhei­d om toestemmin­g te verlenen voor vluchten of het wel of niet vervoeren van personen op cargovluch­ten.

Dit is nu duidelijk gemaakt aan de KLM en ook aan alle andere vliegmaats­chappijen”, zegt Jubithana.

De bewindsman zegt verder dat er volgens de KLM niets verkeerds was hieraan, omdat ze een luchtvaart­verdrag heeft met Suriname en feitelijk zeven dagen per week mag vliegen op de route Suriname-Nederland visa versa. “Hierover gaan wij niet in discussie met de luchtvaart­maatschapp­ij, omdat er vanwege COVID19 een officieel Presidenti­eel Besluit is en ook de Wet Uitzonderi­ngstoestan­d COVID-19. Dit houdt in dat ondanks het luchtvaart­verdrag alle vliegmaats­chappijen die vliegen van en naar Suriname zich aan de speciale regels die gelden in verband met COVID-19 moeten houden. Dus het kan niet dat men personen op cargovluch­ten van en naar Suriname vervoert. Daarvoor gaan wij aan geen enkele vliegmaats­chappij toestemmin­g verlenen”, zegt de bewindsman.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname