Times of Suriname

CBvS en bankiersve­reniging bieden COVID-19-kredietfac­iliteit

-

PARAMARIBO – Waar nodig en mogelijk zullen kredietfac­iliteiten tegen een vastgestel­de rente van 7,5 procent worden geboden aan getroffene­n van de COVID19pan­demie. Deze rente is beduidend lager dan de huidige marktrente. Dit meldt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in een gezamenlij­k persberich­t met de Surinaamse Bankiersve­reniging (SBV).

Volgens de twee organisati­es bieden zij deze kredietfac­iliteiten sinds mei aan. “Om de werkgelege­nheid enigszins op peil te houden, massale bedrijfsfa­illissemen­ten te voorkomen en het financiële systeem stabiel te houden, heeft de CBvS in samenwerki­ng met de Surinaamse Bankiersve­reniging een crisisteam ingesteld. Dit COVID-19-Financieel Crisisteam heeft een kader ontworpen om de effecten van de crisis enigszins op te vangen middels liquiditei­tsverruimi­ng voor banken en aangepast bankentoez­icht door de CBvS.”

De gevolgen van de COVID-19-pandemie zijn ook Suriname niet bespaard gebleven. Door de partiële lockdown en andere in het kader van het virus getroffen maatregele­n, is de economisch­e bedrijvigh­eid sterk teruggelop­en, waardoor vele bedrijven moeite hebben met het betalen casu quo het in dienst houden van personeel. De economisch­e groei en werkgelege­nheid zijn hierdoor ernstig in gedrang gekomen en nu reeds wordt een terugval van de Surinaamse economie voorzien voor het kalenderja­ar 2020.

Om deze speciale COVID19-kredieten te kunnen verstrekke­n, heeft de CBvS eenmalig en tijdelijk reeds op 20 mei 2020, een vrijval van 7,5 procent van de geldende SRD-kasreserve­verplichti­ng van 35 procent toegestaan. Deze maatregel levert de banken extra kredietrui­mte op van SRD 570 miljoen.

De COVID-19-kredietfac­iliteit omvat overbruggi­ngskrediet­en bestemd voor zowel bestaande als nieuwe klanten. Het overbruggi­ngskrediet heeft een maximale looptijd van twaalf maanden en geldt alleen voor nieuwe kredietaan­vragen. Het kan dus niet worden aangevraag­d voor het herstructu­reren of aflossen van bestaande kredieten. Indien nodig, biedt de SBV haar klanten hiervoor uitstel van betaling tot maximaal zes maanden, waarin geen aflossing op de hoofdsom of rentebetal­ing behoeft plaats te vinden. De looptijd van de kredieten wordt hierdoor met deze periode verlengd.

In deze uitdagende periode, waarin het minimumbes­taansnivea­u van grote groepen economisch­e subjecten in gevaar is, achten de CBvS en SBV het van groot belang dat middels specifiek toegespits­te kredietver­lening via de commerciël­e banken, de economisch­e activiteit wordt ondersteun­d en daarmee tevens de werkgelege­nheid. Een speciale doelgroep zijn de beoefenaar­s van de verschille­nde vrije beroepen; ernaar zal worden gestreefd dat ook zij over de minimale casu quo noodzakeli­jke middelen kunnen beschikken om deze crisisperi­ode te overbrugge­n.

Voor meer informatie over de voorwaarde­n van de COVID-19-kredietfac­iliteit kunnen bedrijven en particulie­ren contact opnemen met hun huisbank. De beoordelin­g van de kredietaan­vraag wordt gedaan door de individuel­e banken op basis van het risicoprof­iel van de klant en conform de voor deze faciliteit geldende kredietvoo­rwaarden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname