Times of Suriname

Rasoelbaks presenteer­t nieuwe rechtspraa­k

-

PARAMARIBO - De waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, heeft vrijdag bij de opening van het zittingsja­ar 2020-2021 van het hof gezegd dat de rechtspraa­k, de advocatuur, het notariaat en de deurwaarde­rij en ook de departemen­ten met zorg voor de rechtspraa­k gedwongen zijn te transforme­ren naar een digitale vorm van zakendoen en procederen, alsook de verwerking van de input, doorloop en output.

Voor fysiek verhoor van partijen en getuigen zijn er afspraken gemaakt, die nog verwerkt worden in procesregl­ementen. Voor belangstel­lenden is al het nodige in bekendmaki­ngen te vinden op de website van het hof:

Volgens Rasoelbaks kent afstandsve­rhoren enkele kinderziek­tes, vandaar dat de rechtspraa­k heel spoedig wil overgaan tot de oude situatie en de afstandsve­rhoren bij wijze van uitzonderi­ng toe te laten. “Zo gauw het begrote COVID-budget voor de rechtspraa­k beschikbaa­r is gesteld door de regering om onder andere de zittingsza­len en cellenhuiz­en in de gerechtsge­bouwen COVID-proof tevens verhooraan­genaam in te richten, zal de beproefde wijze

rechtspraa­k.sr.

van partijvers­chijning en verhoren terugkeren.

De rechterlij­ke macht en de rechterlij­ke organisati­e hebben alles in het werk gesteld om enerzijds de rechtsgang te continuere­n, zodat de schade voor de justitiabe­le tot een minimum beperkt kon worden en anderzijds het gevaar voor de gezondheid van de medewerker­s en bezoekers in de gerechtsge­bouwen te vermijden; het was en is nog steeds laveren tussen ‘scylla en charibdis’; gevarenzon­es!

Het resultaat van deze inspanning­en voor wat betreft de gezondheid­ssituatie op de werkvloer is dat geen enkele werker binnen de rechterlij­ke organisati­e in en door de dienst besmet is geraakt met COVID-19; wij hopen het zo te houden in dit nieuwe zittingsja­ar. Ik doe van hieruit een beroep op alle actoren binnen de rechtspleg­ing de tot nu toe ontwikkeld­e COVIDproto­collen in acht te nemen.”

tussen

twee

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname