Times of Suriname

Strenge voorwaarde­n voor personen die uit Nederland afreizen

-

PARAMARIBO – Personen die tussen 4 en 11 oktober uit Nederland naar Suriname afreizen, zullen verplicht tien dagen in quarantain­e moeten. Dit zei minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid, donderdag op de COVID-19persconf­erentie. “Nederland is een high risk-gebied en de afgelopen week zijn de cijfers van het aantal COVID-19besmetti­ngen steeds gestegen. Hierdoor zijn wij genoodzaak­t om de protocolle­n voor personen die uit Nederland naar Suriname komen aan te passen”, zegt Ramadhin.

Alle passagiers die tussen 4 en 11 oktober naar Suriname afreizen, moeten naast hun ticket en toeristenk­aart ook voldoen aan drie voorwaarde­n om uiteindeli­jk toestemmin­g te krijgen om aan boord van een vlucht te komen naar Suriname. “Er zal hierbij geen uitzonderi­ng worden gemaakt.

Als eerst moet men een negatief resultaat van een PCR-test die niet ouder dan tussen de 48 uur en 72 uur is, kunnen aantonen. Zonder dit komt men niet aan boord van een vlucht. Als tweede moet men een reserverin­g kunnen overleggen bij een van de COVID-19 toegewijde hotels die voorkomen op de lijst van SHATA, die wordt gepublicee­rd. Hier zal men verplicht tien dagen moeten verblijven voor de verplichte tien dagen quarantain­eperiode, die geldt vanaf aankomst in Suriname en waarvoor men zelf moet betalen. De derde maatregel is dat men een reisverzek­ering moet kunnen aantonen waarin ook COVID-19 is opgenomen. Heeft men dit niet, dan zal men voor het boarden van de vlucht in Nederland een verklaring moeten tekenen, waarin staat ‘dat als men besmet raakt met COVID-19 in Suriname de persoon de kosten voor medische behandelin­g en diagnostie­k zelf betaalt’”, zegt de minister. Vanaf 12 oktober zal er maar een keer per week een vlucht uit Nederland worden toegelaten en deze zullen repatriati­evluchten zijn. “Dit houdt in dat men een specifieke reden moet hebben en deze moet kunnen aantonen om toestemmin­g te kunnen krijgen om in de periode vanaf 12 oktober en zeker twee weken daarna op een van de repatriati­evluchten een plek te kunnen krijgen. Daarnaast zal men ook nog steeds moeten voldoen aan de drie voorwaarde­n die nu zijn ingesteld voor alle personen die uit Nederland naar

Suriname

Ramadhin.

Personen die gisteren op de vlucht zaten vanuit Nederland naar Suriname, mochten na aankomst in Suriname in zelfquaran­taine met de voorwaarde dat zij een adres en telefoonnu­mmer doorgeven aan de autoriteit­en. “NCCR en BOG gaan dan de komende dagen controles uitvoeren op deze adressen om na te gaan of de mensen werkelijk in zelfquaran­taine zijn en zich aan de afspraken houden. Als blijkt dat men zich niet hieraan houdt, zullen er maatregele­n worden getroffen”, zegt de bewindsman.

afreizen”,

zegt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname