Times of Suriname

Minister Tjong-Ahin roept internatio­nale gemeenscha­p op ambitieuze­r te zijn tegen biodiversi­teitverlie­s

-

PARAMARIBO - De minister van Ruimtelijk­e ordening en Milieu, Silvano Tjong-Ahin, heeft samen met vertegenwo­ordigers van meer dan 150 andere landen, internatio­nale organisati­es en belangengr­oepen, tijdens een virtuele ontmoeting donderdag, een statement gegeven tijdens de eerste Biodiversi­teit Top van de Verenigde Naties (VN). Dit was de 75ste sessie van de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties, die in New York werd gehouden.

Het thema van de summit was: Urgente Actie inzake Biodiversi­teit voor Duurzame Ontwikkeli­ng. De minister zei dat Suriname een land is waar er in harmonie met de natuur wordt geleefd. Het feit dat Suriname 93 procent bosbedekki­ng bezit, is in vergelijki­ng met andere landen een bijzonder gegeven, waar wij uitzonderl­ijk trots op moeten zijn. De bewindsman zei verder dat het betreurens­waardig is dat de Aichi Biodiversi­ty Targets, die de internatio­nale gemeenscha­p zich ten doel had gesteld, niet zijn bereikt. De 20 Aichi Biodiversi­ty Targets zijn opgesteld om vijf strategisc­he doelen te kunnen bewerkstel­ligen ten behoeve van de beschermin­g van de biodiversi­teit, die door de lidlanden van de conventie inzake biodiversi­teit (CBD) sinds 2010 worden nagestreef­d.

Het doel van de VN Biodiversi­teit Top is om te trachten politieke richting en impuls te geven aan de ontwikkeli­ng van het nieuwe wereldwijd­e biodiversi­teitraamwe­rk na 2020.

Nu zijn de lidlanden van de Verenigde Naties Conventie inzake Biodiversi­teit (CBD) hard aan het werk om een nog ambitieuze­r raamwerk van internatio­nale afspraken te formuleren, zodat de degradatie van de biodiversi­teit niet in versneld tempo door blijft gaan.

De minister wees erop dat Suriname de ambitie bezit, ‘om de maagdelijk­e bossen die wij nog bezitten intact te houden’. “Dit is geen gemakkelij­ke taak en een verantwoor­ding waar wij niet licht mee omspringen. In contrast hiermee zit Suriname in de top tien van de meest bedreigde landen in de wereld met betrekking tot zeespiegel­stijging. Omdat het grootste gedeelte van onze economisch­e activiteit­en zich langs de kustlijn afspelen en het merendeel van onze bevolking daar ook woont, is deze bedreiging een groot zorgpunt.”

Suriname heeft de CBD in 1996 geratifice­erd. Dit Verdrag heeft drie overkoepel­ende doelen: behoud van biologisch­e diversitei­t, duurzaam gebruik van biologisch­e diversitei­t en een rechtvaard­ige verdeling van de voordelen voortvloei­end uit de toegang tot biologisch­e bronnen en het gebruik hiervan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname