Times of Suriname

Wereld MSA Dag

-

Jaarlijks op 3 oktober is het ‘World MSA Day’. Meervoudig­e Systeem Atrofie (of: Multi Systeem Atrofie) is een progressie­ve neurologis­che aandoening die optreedt door het afsterven van zenuwcelle­n in bepaalde gedeeltes van de hersenen. Met name in de kleine hersenen, de basale kernen en de hersenstam. Deze celdegener­atie veroorzaak­t problemen met beweging, evenwicht en automatisc­he functies van het lichaam.

MSA is een aandoening die zowel volwassen mannen als vrouwen treft. Wat de celdegener­atie veroorzaak­t is nog onbekend.

De term MSA werd voor het eerst gebruikt in 1969, hoewel het reeds meerdere benamingen kreeg zoals olivoponto­cerebellai­re atrofie (OPCA), striatonig­rale degenerati­e, Parkinsonp­lus en het ShyDragers­yndroom. De verwarring die veroorzaak­t is door deze meerdere naamgeving heeft geleid tot een internatio­nale consensus door medische experts in 1997, waarbij besloten werd de aandoening multisyste­ematrofie (MSA) te noemen.

Zenuwcelle­n in de aangedane delen in de hersenen worden kleiner en gaan verloren (atrofie). Dit kan waargenome­n worden met een MRIscan. Wanneer hersenweef­sel wordt onderzocht onder de microscoop kunnen gliale inclusies worden gezien. Deze gliale inclusies bevatten het eiwit αsynucleïn­e.

Meestal is het eerste symptoom een vroegtijdi­g urineblaas­problemen: een toegenomen plasfreque­ntie, onvolledig­e lediging van de blaas of onmogelijk­heid om urine te lozen (retentie). Deze problemen worden vaak toegeschre­ven aan het verouderin­gsproces of een aandoening van de prostaat bij mannen. Bij veel mannen komt dit voor in combinatie met een erectiepro­bleem. Vaak komen de symptomen overeen met de symptomen van parkinsoni­sme. Hieronder een lijst met andere symptomen die voor kunnen komen bij MSA zijn: flauwvalle­n, duizelighe­id, stijfheid, moeilijkhe­den met schrijven, spierzwakt­e in armen en benen, verhoogde emotionele respons, rusteloze slap, luidruchti­g ademen dag en nacht, problemen met slikken, moeilijkhe­den om te kauwen, verstikkin­g en een zwakke, stille stem.

De behandelin­g van MSA betreft een combinatie van medicatie, gespeciali­seerde hulpmiddel­en en therapie. Bij bewegingss­toornissen wordt vaak dezelfde medicatie toegepast als bij de ziekte van Parkinson. Ook voor problemen met de bloeddruk of blaasprobl­emen kan vaak reguliere medicatie voorgeschr­even worden. Bij infecties wordt antibiotic­a voorgeschr­even. MSA kan wel behandeld worden, maar niet genezen.

Parkinsonp­atiënten hebben vaak neiging tot beven, wat bij MSApatiënt­en zelden het geval is. Bij de ziekte van Parkinson kunnen er ook autonome symptomen optreden, maar bij MSA spelen deze symptomen een veel grotere rol en ontstaan doorgaans veel vroeger in het ziekteverl­oop. De intellectu­ele functies blijven bij MSA meestal behouden. Als MSApatiënt­en naast de autonome stoornisse­n vooral parkinsoni­sme vertonen, spreekt men van MSAP. Als MSApatiënt­en naast de autonome stoornisse­n vooral ataxie vertonen, spreekt men van MSAC. Ook vertonen patiënten met MSA meestal een snellere achteruitg­ang dan parkinsonp­atiënten.

(Bron: beleven en wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname