Times of Suriname

Psychologe­n: ‘Spanning in verpleeghu­izen neemt toe; trauma voor ouderen’

-

AMSTERDAM - De aankondigi­ng van nieuwe maatregele­n zorgt bij cliënten in de ouderenzor­g en bewoners van verpleeghu­izen voor schrikbeel­den, vertellen ouderenpsy­chologen in gesprek met NU.nl. “De gevolgen van de eerste lockdown zijn nog niet eens opgelost. Als er nog zo’n klap volgt, wat kunnen wij als psycholoog dan nog voor hen doen?”

Gezondheid­szorgpsych­oloog Hetty Berger van zorggroep Sint-Maarten legt uit dat de impact van de coronamaat­regelen per cliënt verschilt. Zo signaleerd­e Berger weinig negatieve effecten bij patienten met vergevorde­rde dementie en de rust door het bezoekverb­od zou velen goed hebben gedaan.

Patiënten die echter nog “geheel scherp van geest” zijn maar ook van ouderenzor­g gebruikmak­en, hebben het ontzettend zwaar gehad, vervolgt Berger. “Ik heb regelmatig verhalen van hen gehoord dat zij het gevoel hadden dat ze ‘opgehokt’ waren. Er werden vergelijki­ngen gemaakt met een gevangenis­leven of zelfs concentrat­iekampen.”

Vakgenoot Sarah Blom, die als ouderenpsy­choloog verpleeghu­izen in heel het land bezoekt, stelt dat ouderen met dementie dubbel lijden doordat zij zich niet meer goed kunnen uiten. Daardoor hebben medewerker­s minder snel in de gaten wat zich van binnen bij hen afspeelt.

Ook overige bewoners ervaren lasten, vervolgt Blom. Ze omschrijft een gevoel van machteloos­heid dat bewoners momenteel ervaren, doordat zij geen controle meer hebben op hun leefomgevi­ng. Beide psychologe­n hebben ook gelatenhei­d, berusting en acceptatie bij een groep ouderen ervaren. “Als het moet, dan moet het maar”, citeert Berger. Volgens Blom schuilt er pijn achter die uitspraken, die vaak gemist wordt. “Door dergelijke zinnen nemen zorgmedewe­rkers vaak foutief aan dat die persoon het allemaal wel best vindt, maar daarmee sus je alleen de ware ernst van de situatie voor jezelf.”

Doordat in de laatste weken in rap tempo nieuwe maatregele­n zijn aangekondi­gd, neemt de spanning in verpleeghu­izen toe, merkt Blom. “Mensen die de eerste lockdown nog net konden volhouden, vrezen nu opnieuw een traumatisc­he ervaring te ondergaan. Hun reserves zijn op.”

Berger wijst op de gevolgen voor familieled­en van ouderen. Sommigen konden bijna drie maanden lang hun vader, moeder, opa of oma niet zien, terwijl hun gezondheid in de tussentijd sterk achteruit ging. Het grote ‘plotseling­e’ verschil schokte families, vertelt Berger. Daarbij zouden tussentijd­se manieren om via het raam of zogeheten babbelboxe­n te praten het leed slechts deels hebben verzacht.

Volgens Blom is het moeilijk om nu met cliënten in gesprek te gaan. “Als je vraagt naar hoe zij zich voelen, omdat zij mogelijk hun dochter de komende maanden niet gaan zien, geven ouderen aan dat zij dan niet meer door willen. Ze worden overmand door hulpeloosh­eid en vertellen dat ze liever dood willen.” Blom vreest dat de “inhumane maatregel” in de toekomst terugkeert, maar begrijpt de gedachtega­ng vanuit de overheid. “Politici willen het virus niet binnen hebben. Zij moeten balanceren tussen allerlei vuren. We mogen deze macht echter niet uitoefenen op verpleeghu­isbewoners. Dat is onacceptab­el.” (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname