Times of Suriname

OM eist celstraffe­n en tbs tegen ‘Rolexbende’

-

AMSTERDAM - Tegen drie verdachten, die zich in 2018 en 2019 rond AmsterdamZ­uid schuldig zouden hebben gemaakt aan gewelddadi­ge berovingen van peperdure horloges, zijn hoge gevangenis­straffen geëist. De officier van justitie wil twee mannen zes jaar opsluiten plus tbs met dwangverpl­eging. De jongste van het trio hoorde zeven jaar gevangenis­straf tegen zich eisen.

Vooral het excessieve geweld dat de Amsterdamm­ers Mourad B. (29), Mounir C. (25) en Oussama A. (20) hanteerden en die heel Zuid deed vrezen, was reden voor de officier om hoge straffen te eisen. “In 2018 en 2019 was er maar één gesprek in Amsterdam-Zuid: is er een Rolexbende actief of niet?”, vatte zij samen. Er was veel angst op straat en mensen lieten hun horloges thuis, want niemand wilde in handen vallen van deze gewelddadi­ge bende.

Niet de minste werden slachtoffe­r van de harde en agressieve berovingen: René van Dam, de vader van presentatr­ice Nicolette van Dam, Estelle Cruijff, kapper Hanni Hanna, die vele bekende voetballer­s knipt, en de zoon van ondernemer Sabah Nissan behoorden tot de slachtoffe­rs. Ook Robert Moszkowicz werd beroofd, maar zijn horloge bleek een nep-Rolex.

De bende werd afgeluiste­rd door de politie. Zo kwamen er nog veel meer potentiele slachtoffe­rs in beeld. De verdachten wilden ook de klok van Ajax-aanvoerder Dusan Tadic en diens ploeggenot­en. PSV’ers waren ook aantrekkel­ijk als potentiële slachtoffe­rs. Uit afgeluiste­rde gesprekken bleek het “alleen vervelend dat die helemaal in de buurt van Eindhoven verbleven”.

Van alle berovingen en mishandeli­ngen in en rond Amsterdam-Zuid werd die op René van Dam getoond in de rechtszaal. De bekende slager aan de Cornelis Schuytstra­at werd bijna uit het leven geslagen. Van achteren werd hij meedogenlo­os op zijn kaak gerost. Twee tanden vlogen gelijk uit zijn mond, zes waren niet meer te redden en zijn kaak was verbrijzel­d. Later werd in het ziekenhuis ook nog een schedelbas­isfractuur geconstate­erd. Terwijl hij hulpeloos op straat lag in een plas bloed, renden de andere leden van de Rolexbende op hem af en gristen zijn Rolex van zijn pols.

Hoewel andere slachtoffe­rs misschien niet met zulke rampzalige gevolgen kampen als Van Dam, moest de officier van justitie de term posttrauma­tische stressstoo­rnis (PTSS) voor hem en vele anderen meerdere malen in haar mond nemen. Want de leden van de Rolexbende, die in verschille­nde samenstell­ingen en ook met anderen opereerden, gebruikten zoveel geweld dat de slachtoffe­rs dachten dat zij het er niet levend vanaf zouden brengen. Mourad B., Mounir C. en Oussama A. waren stuk voor stuk actief als kickbokser­s. Ook hebben zij zich jarenlang op het criminele pad begeven. Sommige van de delicten die zij in 2018 en 2019 pleegden, werden ook toegegeven in de rechtbank de afgelopen dagen.

De drie verdachten werden bij het roven van de Rolexen meermalen geassistee­rd door een toentertij­d minderjari­ge verdachte, die er de afgelopen dagen ook bijzat in de rechtbank. Deze jongeman, die tegenwoord­ig volwassen is, was opvallend openhartig tegenover de rechters. Ook bij de politiever­horen vertelde hij eerder over de zaken waar hij bij betrokken was. Dat leek een doorn in het oog van de andere drie, die zich liever op hun zwijgrecht hadden beroepen. Door alle bewijzen van de ovc-gesprekken, dna en de bekentenis­sen van de jongste, werden de drie oudsten bijna gedwongen te bekennen.

De zaak tegen de jongste is overigens nog niet helemaal afgerond. Hij zal pas op 3 november horen welke straf tegen hem wordt geëist. De rechters doen vermoedeli­jk in december pas uitspraken in alle zaken. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname