Times of Suriname

Ollongren snapt vragen over onduidelij­kheid rond mondkapjes­advies

-

DEN HAAG - Vicepremie­r Kajsa Ollongren heeft begrip voor de vragen die er zijn over de snel veranderen­de mondkapjes­richtlijn van het kabinet. Maandenlan­g hield het kabinet vol dat mond-/neusmasker­s voor schijnveil­igheid zouden zorgen, maar na druk uit de Tweede Kamer kwam alsnog een dringend advies om in publieke binnenruim­tes een mondkapje te dragen.

“Ik snap waarom mensen vragen: waarom nu wel?”, zei Ollongren na afloop van de ministerra­ad. Dat het kabinet nu met het advies komt, heeft volgens de minister te maken met de zorgwekken­de toename van het aantal coronabesm­ettingen en ziekenhuis­opnames. “Alle kleine beetjes helpen nu.”

Het kabinet kwam maandag na overleg met de veiligheid­sregio’s tot het advies om met een mondkapjes­advies te komen voor coronabran­dhaarden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Onder druk van de Tweede Kamer, die zich afvraagt of het nieuwe maatregele­npakket voldoende is om de tweede golf te breken, ging premier Mark Rutte woensdag overstag en kondigde een dringend advies aan voor een landelijk mondkapjes­beleid. Wat volgde was onduidelij­kheid. Een plicht zou het niet worden, en of een mondkapje ook voor de scholen zou gelden moest nog worden uitgewerkt. Ondertusse­n kwam het ministerie van Onderwijs donderdag met een dringend

Advertenti­e advies een mondmasker te dragen in het onderwijs, waarna vrijdag een uitzonderi­ng volgde voor het mbo, hbo en wetenschap­pelijk onderwijs. Minister Ollongren wilde niet ingaan op de vraag hoe het kabinet terugkijkt op de communicat­ie rond de mondkapjes­richtlijn. Volgens haar is het afwijkend advies voor het mbo en hoger onderwijs het gevolg van een overleg met de sector. “Het mbo en hoger onderwijs zeggen dat ze veel online onderwijs hebben en dat de 1,5 meter te handhaven is.”

Ollongren benadrukte dat het mondkapjes­advies gezien moet worden als aanvulling op de reeds geldende coronarege­ls en niet ter vervanging geldt van de afstandsre­gel.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname