Times of Suriname

Paus weigert onderhoud met Amerikaans­e minister: “Hij laat zich niet gebruiken”

-

ITALIË - De paus heeft geweigerd om de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo te ontvangen voor een audiëntie. Volgens een topman binnen het Vaticaan zou de kerkvorst zich niet voor de kar willen laten spannen van de Amerikaans­e president Donald Trump, die in november een tweede ambtstermi­jn ambieert. “Hij wil zich niet laten gebruiken zo vlak voor de verkiezing­en”, aldus aartsbissc­hop Paul Richard Gallagher, de minister van Buitenland­se Relaties van het Vaticaan.

Het Vaticaan beschuldig­t Pompeo ervan dat hij de katholieke kerk mee wil slepen in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en. Pompeo liet zich eerder deze maand afkeurend uit over de relatie van het Vaticaan met China. Volgens de Amerikaans­e minister brengt de kerk haar “morele autoriteit” in gevaar door het vernieuwen van een overeenkom­st met China over het aanstellen van bisschoppe­n. De overeenkom­st geeft de paus daar inspraak in, na een lange periode waarin Chinese katholieke­n die de paus erkenden in de clandestin­iteit werden gejaagd.

Pompeo was woensdag in Rome en herhaalde zijn aanklacht dat China het niet nauw neemt met religieuze vrijheid tijdens een event van de Amerikaans­e ambassade in het Vaticaan. De paus was daarvoor uitgenodig­d, maar stuurde zijn kat. En ook de vraag van Pompeo om een audiëntie viel in dovemansor­en. “Ja, hij heeft het gevraagd”, aldus kardinaal Pietro Parolin, de minister van Buitenland­se Zaken van het Vaticaan. “Maar de paus maakte al eerder duidelijk dat politieke vertegenwo­ordigers niet ontvangen worden in verkiezing­speriodes.”

Volgens Parolin kan de kritiek van Pompeo politiek gebruikt worden in de VS. “Sommigen hebben het zo geïnterpre­teerd. Ik heb er geen bewijs voor, maar dat is zeker een mogelijkhe­id.”

President Trump heeft van zijn harde houding tegenover China een campagneth­ema gemaakt. Hij rekent ook leden van heel wat conservati­eve katholieke en protestant­se beweging onder zijn kiezers, leden die zich zelf ook al kritisch uitlieten over de paus. (HLN)

 ??  ?? De paus wrijft zijn ogen terwijl hij in gesprek is met een kardinaal. (Foto: HLN)
De paus wrijft zijn ogen terwijl hij in gesprek is met een kardinaal. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname