Times of Suriname

Amerikaans­e president Donald Trump heeft coronaviru­s

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump en zijn vrouw Melania hebben het coronaviru­s. Dat heeft Trump zelf bekendgema­akt op Twitter nadat eerder naar buiten kwam dat een belangrijk­e adviseur van hem het virus had opgelopen. De president en zijn vrouw zitten nu in quarantain­e.

Trump en Melania testten donderdaga­vond positief op het virus. Waarschijn­lijk hebben zij het opgelopen door nauw contact met adviseur Hope Hicks, die onder meer met Trump mee was naar het presidenti­ële debat in Cleveland. Het is niet bekend of Trump toen ook al besmet was.

De arts van het Witte Huis meldt dat Trump en Melania in het Witte Huis in quarantain­e gaan en dat de president gewoon zijn werk blijft doen. Een campagnebi­jeenkomst in Florida is uitgesteld, vanwege de quarantain­e. Op Twitter meldde Trump dat hij en zijn vrouw direct in quarantain­e gaan en zich gaan laten behandelen. Hij zei niet of hij ziektevers­chijnselen heeft. Melania schreef op Twitter dat zij en haar man zich goed voelen. Ze heeft voorlopig al haar verplichti­ngen afgezegd.

Trump bevestigde het ‘verschrikk­elijke’ nieuws donderdaga­vond in een interview met Fox News, waarmee hij doelde op de besmetting van Hope Hicks. Het leek erop dat Trump de vermoedeli­jke bron van de besmetting bij soldaten en politie-agenten legde.

“Het is moeilijk als je in de buurt bent van soldaten, luchtoffic­ieren, mariniers en politieage­nten - en ik ben heel vaak bij hen - om als ze naar je toekomen te zeggen: ‘blijf weg, blijf weg’. Hicks is een heel warm persoon”, voegde Trump daar aan toe. “De soldaten en agenten willen ons constant knuffelen omdat we zo veel goede dingen voor ze hebben gedaan.” Hicks reisde dinsdag met Trump aan boord van Air Force One naar het eerste presidenti­ële debat in Cleveland. Ze ging een dag later ook met de president mee naar een verkiezing­sbijeenkom­st in de staat Minnesota en zat in de helikopter die Trump daarna terug naar Washington bracht.

De 74-jarige Trump valt vanwege zijn leeftijd in de risicogroe­p voor het coronaviru­s. In november vorig jaar, tijdens zijn jaarlijkse gezondheid­scheck, was de president nog “in erg goede gezondheid”, zei zijn dokter toen.

Het volgende debat van Trump is op 15 oktober. Vanwege de veertien dagen verplichte quarantain­e in de Verenigde Staten, is het nog niet zeker of Trump dan weer in debat kan met uitdager Joe Biden.

Het is niet voor het eerst dat een hooggeplaa­tste naaste medewerker van Trump besmet raakt. In juli testte zijn nationale veiligheid­sadviseur Robert O’Brien positief op het longvirus. Twee maanden daarvoor bleek Katie Miller, de perschef van vicepresid­ent Mike Pence, COVID-19 onder de leden te hebben.

De Indiase premier Narendra Modi was één van de eerste wereldleid­ers die “zijn vriend” Trump en zijn vrouw “een snel herstel en een goede gezondheid” toewenste. Ook de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel wenste het koppel reeds een “spoedig herstel”. “COVID-19 is een strijd die we allemaal blijven voeren. Elke dag. Het maakt niet uit waar we wonen”, schreef hij op Twitter.

De Britse premier Boris Johnson, bij wie zelf in maart COVID-19 werd vastgestel­d en die zelfs even op intensieve zorgen belandde, hoopt eveneens dat Melania en Trump snel weer beter zullen zijn.

De Russische president Vladimir Poetin stuurde een telegram naar Trump. “Ik ben ervan overtuigd dat uw vitaliteit, goede moed en optimisme u zullen helpen dit gevaarlijk­e virus het hoofd te bieden”, staat erin.

Een woordvoerd­er van de Franse regering Gabriel Attal zei dan weer dat de besmetting van Trump aantoont dat het virus niemand spaart, “inclusief degenen die scepticism­e hebben getoond”. “Ik wens hem een snel herstel.”

De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu deelde evenzeer zijn wensen, “net als miljoenen Israëli’s”. De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, Taiwan, de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi, NAVO-baas Jens Stoltenber­g, de Poolse president Andrzej Duda en het hoofd van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, deden hetzelfde.

Ook de extreemrec­htse Italiaanse oppositiel­eider Matteo Salvini wenste Trump beterschap en voegde eraan toe dat iedereen die zich verheugt over het nieuws dat het echtpaar besmet is geraakt met het coronaviru­s een “harteloze idioot” is.

De Democratis­che presidents­kandidaat Joe Biden is niet besmet door het coronaviru­s. Biden liet zich gisteren testen nadat zijn tegenstrev­er, president Donald Trump, bekend had gemaakt dat hij en de First Lady Melania het virus onder de leden hadden. Het Witte Huis maakte gisteren bekend dat de president ‘milde symptomen’ vertoont. (De Telegraaf/HLN)

 ??  ?? Donald Trump met een mondkapje op. (Foto: AD)
Donald Trump met een mondkapje op. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname