Times of Suriname

Nieuwe documentai­re toont mishandeli­ng, verwaarloz­ing en fraude in Argentijns­e paardenvle­esindustri­e

-

ARGENTINIË - De weg van Argentijns paardenvle­es naar België ligt nog steeds bezaaid met enorm veel mishandeli­ng, verwaarloz­ing en fraude. Dat blijkt uit de nieuwe documentai­re ‘Cinco Corazones’ van multimedia­bedrijf Posibl waarin ook beelden van GAIA worden getoond. De documentai­re is gebaseerd op meer dan drie jaar onderzoek. “België is na Nederland en Italië de grootste importeur van paardenvle­es uit Argentinië”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosc­h.

De documentai­refilm ‘Cinco Corazones’ toont de wrede werkelijkh­eid achter het leven van Argentijns­e paarden, die vanaf hun geboorte tot het moment van hun dood aan allerlei vormen van mishandeli­ng worden blootgeste­ld. “In 2017 begonnen we met een diepgaand onderzoek dat 3 jaar duurde en dat de extreme wreedheid jegens paarden in Argentinië aan het licht brengt”, vertelt Marin Parlato, die de documentai­re regisseerd­e. “‘Cinco Corazones’ dwingt ons om niet onverschil­lig te zijn voor de pijn en het misbruik van de paarden en zet er ons toe aan onze inspanning­en te verdubbele­n om een einde te brengen aan de wreedheid.”

Op dit moment is Argentinië de belangrijk­ste exporteur van paardenvle­es ter wereld. België importeerd­e in 2019 zo’n 2.218 ton paardenvle­es, ter waarde van 10 miljoen euro. Hoewel de importcijf­ers hoog liggen, eet de Belg amper paardenvle­es: in 2019 lag de consumptie per inwoner op 500 gram. Het grootste deel wordt dus opnieuw geëxportee­rd.

GAIA onderzocht de paardenvle­esindustri­e in LatijnsAme­rika voor het eerst in 2010. Een aanhoudend­e campagne leidde er toen toe dat verschille­nde Belgische supermarkt­en stopten met paardenvle­es aan te kopen uit die landen. Aldi, Delhaize, Makro en Colruyt verkopen enkel nog paardenvle­es uit Europa, Lidl verkoopt zelfs helemaal geen paardenvle­es meer. Carrefour, Match en Renmans blijven echter paardenvle­es uit Latijns-Amerika verkopen.

In 2015 verbood Europa de import van paardenvle­es uit Mexico en Brazilië. Datzelfde jaar werd ‘Respectful Life’ geboren, een initiatief van de Federatie Belgisch Vlees (Febev) waar de KU Leuven bij betrokken is, bedoeld om het dierenwelz­ijn te verbeteren. Maar volgens GAIA zijn die maatregele­n een maat voor niets. “Wanneer gaat Febev erkennen dat hun hele ‘Respectful Life’-label niet meer dan een holle term is? Jaar na jaar bewijzen wij welke lijdensweg de paarden, bestemd voor de slacht, in Argentinië ondergaan. ‘Respectful life’? Eerder a miserable life!”, klonk het in een persberich­t.

Ook uit de laatste audit van de Europese Commissie blijkt volgens de dierenwelz­ijnsorgani­satie dat er nog structurel­e problemen zijn bij de instanties die het paardenwel­zijn in de slachthuiz­en moeten controlere­n.

GAIA roept de consument dan ook op om geen paardenvle­es meer te kopen uit Latijns-Amerika en andere overzeese landen. “Het wordt hoog tijd dat alle Belgische supermarkt­en stoppen met de verkoop van martelvlee­s afkomstig uit Argentinië. Bovendien moet de EU de import van paardenvle­es uit Latijns-Amerika verbieden”, vindt GAIA-voorzitter Vandenbosc­h. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname