Times of Suriname

EU-leiders akkoord over sancties tegen Belarus wegens verkiezing­sfraude

-

BELARUS - De Europese leiders zijn het na urenlang onderhande­len eens geworden over sancties tegen Belarus wegens verkiezing­sfraude. Aanvankeli­jk dwarsboomd­e Cyprus de gesprekken omdat het land wil dat de EU optreedt tegen Turkije, dat illegaal gas en olie in de Middelland­se Zee aan het boren is, maar het eiland draaide bij.

De sancties tegen Belarus zijn gericht tegen veertig ambtenaren die betrokken zouden zijn bij de fraude. Zij mogen niet meer naar de EU reizen en hun banktegoed­en worden bevroren.

Landen als Duitsland beargument­eerden dat eventuele sancties tegen Turkije de lopende gesprekken tussen Ankara en Griekenlan­d over de boringen in de weg zullen zitten.

Voorlopig wordt er dus geen actie ondernomen, maar Europese Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan opgeroepen om in discussie te gaan met Cyprus.

De Europese Unie heeft besloten

advertenti­e de herverkiez­ing van de Belarussis­che president Alexander Lukashenko niet te erkennen. Hiermee volgt de EU het Verenigd Koninkrijk en Canada, die al eerder sancties tegen Belarus instelden. Belarus wordt verzocht nieuwe verkiezing­en te houden. De sancties zijn niet alleen vanwege de verkiezing­sfraude ingesteld, maar ook vanwege het harde optreden tegen demonstran­ten en oppositiel­eden in het OostEurope­se land. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname