Times of Suriname

Libanon beveelt aanhouding eigenaar en kapitein van schip vol ammoniumni­traat

-

LIBANON - De hoofdonder­zoeker naar de enorme explosie in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet heeft twee arrestatie­bevelen uitgevaard­igd tegen de kapitein en eigenaar van het schip dat een gigantisch­e hoeveelhei­d ammoniumni­traat verscheept­e. Bij de ontploffin­g vielen meer dan 190 doden en duizenden mensen raakten gewonden.

De rechter heeft Interpol gevraagd om een internatio­naal arrestatie­bevel uit te vaardigen voor de eigenaar van dat schip Igor Grechushki­n, een Russische zakenman, en diens Russische kapitein, Boris Prokoshev.

Het schip vol ammoniumni­traat was in 2013 vanuit de Georgische haven Batumi onderweg naar Mozambique, maar maakte een ongeplande omweg en meerde op 19 november 2013 aan in Beiroet. Oktober 2014 werd de lading ammoniumni­traat overgebrac­ht naar het pakhuis, waar het op 4 augustus 2020 ontplofte. Het schip zou de haven nooit hebben verlaten en is volgens officiële documenten in 2018 gezonken. De kapitein liet aan persbureau Reuters weten dat hij nog niets heeft gehoord over het arrestatie­bevel. Volgens hem moest het schip in 2013 op verzoek van eigenaar Grechushki­n een extra lading ophalen in Beiroet. De explosie verwoestte grote delen van de hoofdstad en hebben wijken zoals Gemmayze grotendeel­s in puin gelegd. De Libanese autoriteit­en hielden eerder al 25 mensen aan. Het gaat onder meer om hoge havenbestu­urders, douanemede­werkers en veiligheid­sfunctiona­rissen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname