Times of Suriname

Honda stopt na 2021 in Formule 1

-

FORMULE 1 - Slecht nieuws voor het Red Bull Racing van Max Verstappen. Motorlever­ancier Honda stapt na 2021 uit de Formule 1.

Dat heeft de Japanse fabrikant vrijdagoch­tend tijdens een persconfer­entie in Tokio laten weten. Honda levert sinds 2019 motoren aan Red Bull Racing en sinds een jaar ervoor voor zusterteam AlphaTauri. Max Verstappen bezorgde de Japanners vorig jaar in Oostenrijk hun eerste overwinnin­g in het hybride tijdperk in de koningskla­sse van de autosport.

Toch heeft de Honda-top, waar al langer twijfels waren over het doorgaan in de Formule 1, besloten het aflopende contract niet te verlengen. De fabrikant stelt zich meer te willen richten op milieu-initiatiev­en en het realiseren van koolstofne­utraliteit in 2050.

Het stoppen van Honda is een bittere pil voor Red Bull. Dat team koos juist voor Honda, nadat het huwelijk met Renault in een vechtschei­ding uitliep. Max Verstappen zei onlangs nog dat hij vurig hoopte dat Honda na 2021 door zou gaan. Op dit moment zijn er naast Renault en Honda nog twee leverancie­rs van motoren in de Formule 1: Mercedes en Ferrari.

Red Bull-teambaas Christian Horner zegt de moeilijke beslissing van Honda te respectere­n. ,,We zijn teleurgest­eld dat we niet verder kunnen met Honda, maar zijn ook enorm trots op de vijf overwinnin­gen en vijftien podiumplek­ken die beide Red Bull-teams in totaal tot dusver hebben behaald met Honda.”

Horner vervolgt: „Onze gezamenlij­ke focus blijft om de komende tijd te vechten voor overwinnin­gen en het kampioensc­hap. Red Bull Racing heeft zich gecommitte­erd aan de lange termijn van de sport en we kijken uit naar een nieuw tijdperk met innovatie, ontwikkeli­ng en succes. We nemen nu de tijd om te evalueren en de meest competitie­ve krachtbron te vinden voor 2022 en daarna.” Na 2021 gaan de regels in de Formule 1 flink op de schop. Vanaf volgend jaar wordt er al een budgetplaf­ond ingesteld, maar vanaf 2022 veranderen ook de auto’s flink. Dat moet meer actie op de baan opleveren. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname