Times of Suriname

Mysterie van 29 ton gedumpte wortels in Londense straat is opgehelder­d

-

Het mysterie van de 29 ton verse wortels die in een straat nabij een Londense campus gedumpt werden, is opgehelder­d: het zou gaan om een kunstproje­ct van een student.

Op sociale media verschenen tal van foto’s en vragen van Londenaars over een enorme hoop verse wortels die door een vrachtwage­n gedumpt waren op straat, niet ver van de University of London. De school kwam achteraf met een verklaring: het zou gaan om een kunstinsta­llatie van kunststude­nt Rafael Perez Evans, die les volgt aan het Goldsmiths College voor beeldende kunsten en sociale wetenschap­pen, een afdeling van de University of London.

Een woordvoerd­er van het college zei dat het project, ‘Grounding’ getiteld, deel uitmaakt van een afstudeert­entoonstel­ling voor de masterople­iding Beeldende Kunsten. “Rafael heeft ervoor gezorgd dat de wortels op het einde van de expositie, op 6 oktober, verwijderd en gedoneerd worden aan dieren”, aldus de woordvoerd­er op de lokale nieuwssite MyLondon.

Evans zelf verklaarde zijn installati­e in de beschrijvi­ng onder een YouTube-video van het kunstproje­ct. “Het verschil in visibilite­it tussen de stad en het platteland creëert een spanningsv­eld, dat verkend wordt door een monumentaa­l boerenprot­est te versmelten met het therapeuti­sche ritueel van het aarden. Het dumpen van (overtollig) voedsel is een vaak gebruikte vorm van protest door Europese landbouwer­s, als reactie op een overheid die hun arbeid en product devalueert tot in het belachelij­ke.”

Dat laatste gebeurt vaak in de luwte, tot frustratie van de landbouwer­s, die hun ongenoegen uiten door ostentatie­f en met veel tamtam hun producten te dumpen. Zo herinneren we ons nog allemaal de beelden van boze melkveehou­ders die in 2017 aan het Justus Lipsiusgeb­ouw in Brussel een ton melkpoeder uitstrooid­en uit protest tegen de lage melkprijze­n. In 2009 goten boze boeren om dezelfde reden drie miljoen liter melk uit over een veld in Ciney. Voor de installati­e gebruikte Evans 29 ton aan ongewenste wortels, die afgekeurd werden door de Britse voedingsin­dustrie en dus voor de vuilnisbak bestemd waren.

(Metrotime)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname