Times of Suriname

Economen willen DNA helpen met inkorting staatsbegr­oting 2021

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) kan rekenen op steun van de Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES), indien zij assistenti­e nodig heeft met het amenderen van de ingediende staatsbegr­oting. Als het van de VES afhangt, zal de bezem erdoor gehaald moeten worden. Een begrotings­tekort van 19,7 procent is volgens de economen niet om over naar huis te schrijven. Er zal behoorlijk moeten worden gesneden in de staatsuitg­aven.

Er zal volgens VES-voorzitter Winston Ramautarsi­ng goed naar de handelinge­n van de coalitie-parlementa­riërs worden gekeken tijdens de begrotings­behandelin­g. Van hen wordt verwacht dat zij de regering kritisch begeleiden en duidelijk maken dat een tekort van SRD 6,7 miljard op de begroting van 20201 onacceptab­el is.

Het voorstel is dat de regering een strak bezuinigin­gsprogramm­a opstelt om de tekorten op de begroting te verlagen. Het overheidsa­pparaat zal met een gericht beleid afgeslankt moeten worden door ambtenaren af te vloeien naar de private sector. Het subsidiëre­n van energie, water en het ziekenfond­s moet afgebouwd worden. Tevens zullen een aantal projecten van de vorige regering stopgezet moeten worden, omdat voor de komende twee jaar het geld er niet is om deze ‘showprojec­ten’ uit te voeren.

“Deze regering gaat maar door met projecten die door de vorige regering zijn bedacht, terwijl dat niet nodig is. Een goed bestuur is de tering bij de nering leggen”, zegt VES-voorzitter Winston Ramautarsi­ng. Hij roept de regering op om alle maatregele­n te treffen die nodig zijn en niet ervoor te schromen impopulair­e maatregele­n te treffen die de staatsinko­msten moeten verhogen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname