Times of Suriname

President garandeert brug Corantijnr­ivier nog deze regeerperi­ode

-

PARAMARIBO/NICKERIE - De brug over de Corantijnr­ivier komt deze regeerperi­ode nog. Zo verzekerde president Chandrikap­ersad Santokhi zaterdag zijn gehoor tijdens een bezoek, dat hij samen met vicepresid­ent Ronnie Brunswijk en een deel van het ministerst­eam aan Nickerie bracht.

Santokhi zegt dat er al verregaand­e afspraken zijn gemaakt met twee presidente­n die achter dit project staan. In de komende weken gaat minister Albert Ramdin van Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business & Internatio­nale Samenwerki­ng verdere uitvoering­safspraken maken. “Er staan financierd­ers klaar, maar we moeten alles goed voorbereid­en en het dossier goed doornemen, zodat we geen fouten maken over zaken die in het recente verleden afgesproke­n waren”, aldus het staatshoof­d in een persberich­t van zijn kabinet. Nickerie speelt als Surinames grensdistr­ict met Guyana een belangrijk rol in de relatie tussen de twee landen. Volgens het staatshoof­d zullen er verschille­nde werkgroepe­n betrokken zijn in de samenwerki­ng met het buurland. Een daarvan is de werkgroep Personen en Goederenve­rkeer tussen Suriname en Guyana.

De regering wil het gedaan krijgen dat Suriname en Guyana als twee Caricomlan­den op het continent van Zuid-Amerika een hechte samenwerki­ng aangaan. Die samenwerki­ng moet uiteindeli­jk leiden tot de volledige liberalisa­tie van het personenen goederenve­rkeer tussen de twee landen. Hij benadrukt dat hierdoor smokkel, illegale doorvoer en corruptie tot het verleden zullen behoren. “Het wordt helemaal vrij, dat gaan we allemaal goed regelen en afspreken”, aldus de president die aangaf, dat er ook afspraken gemaakt zijn over een werkgroep om gezamenlij­k te kijken naar de olievondst. Volgens hem liggen de oliebronne­n van Suriname en Guyana niet ver van elkaar. Hij vraagt zich dan ook af waarom er afzonderli­jk een grote diepzeehav­en gebouwd moet worden.

Het staatshoof­d meent dat de bouw juist samen gedaan kan worden en dat die samen met de particulie­re sector gefinancie­rd moet worden. Hij denkt aan de mogelijkhe­id voor een Public Private Partnersch­ap: de twee overheden en de private sector. Het gaat president Santokhi dan niet alleen om het ontwikkele­n van de oliesector, maar ook de gasindustr­ie. Hij geeft aan dat zowel Suriname, Guyana als FransGuyan­a

over gasvoorrad­en beschikt. De landen zouden deze sector samen kunnen ontwikkele­n en exporteren naar de regio en de andere landen van Zuid-Amerika. Voor Suriname kan het de ontwikkeli­ng van de bauxietind­ustrie in het Bakhuisgeb­ied betekenen.

Zowel Santokhi als de vicepresid­ent zegt dat de ontwikkeli­ng van de olie- en gasindustr­ie impact zal hebben op Nickerie. Suriname moet hierop inspelen en Nickerie moet op deze ontwikkeli­ng voorbereid worden. Volgens Santokhi zal de local contentdis­cussie, geïnitieer­d door de Staatsolie Maatschapp­ij Suriname, binnenkort op gang komen. Hij noemt zaken als ondernemer­schap, hotelwezen, moderne technologi­e, aanleveren van personeel, middelen, materiaal en foerage die allemaal van belang zullen zijn wanneer de ontwikkeli­ng begint. De president gaf aan dat ook de backtrack tot het verleden zal gaan behoren. Hij schetst een beeld van een handelscen­trum, steiger en werkgelege­nheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname