Times of Suriname

“Ik maak mij ernstig zorgen”

-

PARAMARIBO – “Ik maak mij ernstig zorgen over wat ik persoonlij­k heb geconstate­erd in het veld”, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid. Volgens hem vertonen de COVID-19-cijfers een dalende trend, maar hij ziet dat mensen weer aan het verslappen zijn met het naleven van de maatregele­n. “Dit baart mij ernstig zorgen en als de mensen gaan verslappen, dan hebben we voor je denkt weer een stijging in het aantal besmetting­en, want het gevaar met betrekking tot COVID-19 is nog lang niet geweken”, zegt minister Ramadhin.

Ramadhin geeft aan dat een van de dingen die hij de afgelopen dagen heeft waargenome­n, is dat mensen zonder mondkapje op rondlopen; men neemt het niet zo nauw meer met de hygiënemaa­tregelen, men houdt geen afstand van elkaar, voetballen­de jongeren op straat en mensen die weer hangen voor winkels of op hoeken van straten in groepjes. “Dit zijn enkele van de dingen die ik zelf de afgelopen dagen heb gezien en we hebben de foto’s. Deze foto’s gaan wij op de eerstvolge­nde COVID19-persconfer­entie tonen, zodat de samenlevin­g ook kan zien hoe onverantwo­ordelijk de mensen bezig zijn”, zegt de minister.

De minister geeft aan dat het hangen bij winkels in groepjes vooral een mannenprob­leem is en dat hij niet snapt waarom men de behoefte hiertoe heeft, wetende dat het gevaarlijk kan zijn voor de eigen gezondheid. “Voornameli­jk zie ik mannen op straat hangen en zich niet aan de regels houden. Het schijnt een mannenprob­leem te zijn en ik probeer te begrijpen waarom dat zo is.” In de komende periode zal de controle verder worden opgevoerd en de voorlichti­ng over COVID-19 zal door blijven gaan, zodat de mensen steeds bewust worden gemaakt over het virus en het naleven van de maatregele­n.

De minister zegt dat ondanks het feit dat de regering er alles aan doet om de mensen te beschermen tegen COVID-19, er nog steeds personen zijn die rondlopen en daarbij de gezondheid van zichzelf en anderen in gevaar brengen. “Als regering nemen wij kritieken aan en zien die als verbeterpu­nten, maar laten wij ook kijken naar ons eigen gedrag als samenlevin­g en zaken goed analyseren. Men moet beseffen dat het gevaar nog niet is geweken met COVID-19 en dat men de maatregele­n moet blijven opvolgen. De overheid doet er alles aan om de samenleing te blijven beschermen tegen dit virus. Laten wij als samenlevin­g de verantwoor­delijkheid nemen en laten wij ook op elkaar letten”, zegt Ramadhin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname