Times of Suriname

15 personen Apoera worden in Nickerie opgespoord

-

NICKERIE - Ondanks de total lockdown die is uitgeroepe­n voor de dorpen in het Kabalebo bestuursre­ssort, is gebleken dat er mensen vanuit Apoera, een van de dorpen in voornoemd ressort, zijn afgereisd naar Nickerie. Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid zijn er momenteel zeven actieve gevallen opgenomen in het Mungra Medisch Centrum (MMC) en in isolatie zijn. Echter, er zijn volgens de bewindsman nog 15 personen van wie de status onbekend is.

In Nickerie gaat er een lijst rond met namen van de 15 personen en hun adres in Nickerie die opgespoord worden of opgeroepen worden zich te melden bij het Bureau Openbare Gezondheid­szorg.

“Er zijn mensen uit Apoera gekomen richting Nickerie waarvan de status onbekend is. We kunnen niet bevestigen en ook niet zeggen of ze suspect zijn of wat, maar het zijn mensen die uit een hoogrisico­gebied gekomen zijn richting Nickerie en niet te tracen zijn omdat zij zich waarschijn­lijk hebben verscholen”, zei de minister van Volksgezon­dheid op een persconfer­entie zondag in de districtsz­aal van Nickerie waarbij ook president Chan Santokhi, vicepresid­ent Ronnie Brunswijk en andere collega-ministers die deel uitmaakten van de presidenti­ële delegatie die in het weekend Nickerie bezocht heeft, aanwezig waren.

Ramadhin heeft verder aangegeven zaterdag bericht te hebben ontvangen van de districtsc­ommissaris van Saramacca, Sherin DoergaBans­ie, en BOG dat er in de omgeving Uitkijk en wel aan de Mr P Chandisaww­eg een lokale uitbraak is van tien gevallen binnen een familie. De besmetting zou waarschijn­lijk bij een uitvaart hebben plaatsgevo­nden. De minister geeft aan dat er lokale beheersmaa­tregelen zijn getroffen in overleg met Volksgezon­dheid, BOG en de dc van Saramacca. Met een soundtruck is zaterdagmi­ddag rondgerede­n om de mensen in de omgeving van de zorgwekken­de situatie te verwittige­n. Daarnaast is de minister ook op de hoogte gesteld door het BOG dat er een vrouw op de Intensive Care van een ziekenhuis ligt.

Uit informatie en gesprekken met de familie blijkt, dat de mevrouw alleen naar een ATM- machine is geweest en van daaruit met niemand contact heeft gehad. Zij begon klachten te ontwikkele­n na het bezoek aan de ATM. Het vermoeden bestaat dat de mevrouw met haar blote vingers de knopjes van de ATM heeft gedrukt. Zij ligt nu in kritieke toestand op de intensieve verzorging. Dit is een concreet geval van besmetting bij een ATM. Minister Ramadhin vraagt de gemeenscha­p op verzoek van het BOG om wanneer zij naar de pinautomat­en gaan een handschoen aan te trekken en die daarna direct in een vuilniston te werpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname