Times of Suriname

Liane den Haan nieuwe lijsttrekk­er 50Plus

-

DEN HAAG - Liane den Haan is gekozen als nieuwe lijsttrekk­er van ouderenpar­tij 50Plus. De leden van de partij hebben daar zaterdag op een digitale vergaderin­g over gestemd. Den Haan kreeg 52 procent van de stemmen, haar concurrent Corrie van Brenk 42 procent. Den Haan vertelde in haar overwinnin­gstoespraa­k dat ze voor een ’enorme opgave staat’. “Maar ik heb er erg veel zin in.”

Er hadden zich zes kandidaten aangemeld. De strijd ging onder meer tussen de huidige fractielei­der Van Brenk, ANBO-directeur Den Haan en vicefracti­evoorzitte­r Sazias. Leden van de partij konden zaterdagmi­ddag via internet stemmen, nadat kandidaten zich met korte filmpjes presenteer­den.

De aanloop naar de stemming was tumultueus, zoals het recent wel vaker onrustig was bij de ouderenpar­tij. Kandidaat en huidig fractielei­der Van Brenk was niet te spreken over de aanloop naar de stemming, omdat het hoofdbestu­ur Den Haan had aanbevolen en lijsttrekk­ersdebatte­n verbood. Zij gaf eerder aan na de verkiezing­en te stoppen als ze niet de nieuwe lijsttrekk­er zou worden. Vicefracti­evoorzitte­r Sazias had het op gelekte beelden zelfs over ’een strijd die de partij splijt’. Sazias trok zich terug en stemde op Den Haan. Dat werd donderdag al duidelijk op gelekte beelden, in handen van De Telegraaf. 50Plus hoopt richting de Tweede Kamerverki­ezingen de draad weer op te pakken, na het geruchtmak­ende vertrek van Henk Krol, partijvoor­zitter Geert Dales en de rest van het bestuur. Maar de verkiezing van een nieuwe lijsttrekk­er zorgde dat het gekrakeel weer de kop opsteekt. Opiniepeil­er

De Hond presenteer­de kort voor de stemming harde conclusies over 50Plus. „Door de gebeurteni­ssen in april is 50Plus een behoorlijk deel van zijn potentieel verloren”, zei De Hond. “De potentie van de partij is duidelijk gedaald.”

De ouderenpar­tij wordt al jaren verscheurd door ruzies. De afgelopen maanden kwamen de conflicten tot een climax door het vertrek van fractievoo­rzitter Krol en partijvoor­zitter Dales en zijn medebestuu­rders. De fractie in de Tweede Kamer had het vertrouwen opgezegd in Dales. Sazias schaarde zich toen juist achter Van Brenk. Alleen Krol bleef Dales destijds steunen. Krol splitste zich af, Dales verliet de politiek. Hun vertrek lijkt in ieder geval voorlopig geen einde te hebben gemaakt aan een inmiddels bekende partijtrad­itie: veel onderling gekibbel. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname