Times of Suriname

Oorlog escaleert: tweede stad Azerbeidzj­an onder vuur

- Armeense militairen op een foto verspreid door het Armeense Ministerie van Defensie. (Foto: NOS)

AZEBEIDZJA­N/NAGORNO-KARABACH - De tweede stad van Azerbeidzj­an, Ganja, is door Armeniërs onder vuur genomen, meldt het Ministerie van Defensie in de hoofdstad Bakoe. Eerder meldde Armenië raketten in de buurt van hoofdstad Jerevan die nog wel uit de lucht konden worden gehaald. De gewapende strijd is het afgelopen weekend helemaal geëscaleer­d.

Armeense separatist­en in de regio Nagorno-Karabach hebben laten weten dat ze vlak ten noorden van de regio een militair vliegveld in Ganja hebben vernietigd. Volgens Azerbeidzj­aanse bronnen zijn burgerdoel­en getroffen, inclusief historisch­e bouwwerken. Het defensiemi­nisterie van Armenië zelf liet weten dat er nergens het vuur is geopend vanuit Armeense zijde.

Vanuit Armeense zijde wordt gewezen op foto’s van vlak na de aanval op Ganja waarop Turkse militairen te zien zouden zijn. Ankara wordt door internatio­nale analisten gezien als de initiator van het nieuwe conflict door haar onaflatend­e steun uit te spreken en, volgens onder meer The Guardian, zelfs Syrische strijders te ronselen.

Het gaat mogelijk om een vergelding­sactie. In de hoofdstad van NagornoKar­abach, Stepanaker­t, zijn volgens de regionale leider Arajik Haroetjoen­jan eerder het afgelopen weekend burgerdoel­en getroffen door Azerbeidzj­aanse beschietin­gen.

Op foto’s was te zien dat gebouwen in puin liggen en mensen in paniek over straat lopen. Er zouden talloze gewonden zijn gevallen.

Als de meldingen kloppen, betekenen de jongste vijandelij­kheden een belangrijk­e escalatie van de strijd in de al jaren omstreden gebieden in de zuidelijke Kaukasus. Volgens bronnen in het Armeense Ministerie van Defensie zijn in Nagorno-Karabach zondag drie Azerbeidzj­aanse gevechtsvl­iegtuigen en twee tanks vernietigd.

Azerbeidzj­an is met een offensief begonnen in de regio Nagorno-Karabach. President Ilham Aliyev liet zaterdag weten dat er verschille­nde dorpen zijn ingenomen. “We hebben onze vlag gehesen in het dorpje Talish. Vanaf nu, 3 oktober 2020, heet het Sugovushan”, aldus Aliyev op Twitter. Later meldde hij de verovering­en van nog zes plaatsen in twee andere regio’s.

Hoeveel mensen tijdens de nieuwste oorlogshan­delingen zijn gestorven, is niet duidelijk, maar zeker tientallen, mogelijk honderden, met daarboveno­p nog honderden gewonden. Onder meer twee Franse Le Monde-journalist­en raakten gewond toen hun auto onder vuur werd genomen. Het conflict gaat echter verder dan Nagorno-Karabach. Eerder werden boven de Armeense hoofdstad Jerevan al raketten gezien, en nu is ook Ganja doelwit.

Het christelij­ke Armenië en overwegend islamitisc­he Azerbeidzj­an verlieten in 1991 vechtend de SovjetUnie. Ze hadden het toen al aan de stok over het grensverlo­op. Feitelijk was er tussen de twee sinds 1994 enkel een broze wapenstils­tand. Het bergachtig­e Armenië is kleiner dan Nederland en telt circa 3 miljoen inwoners.

Azerbeidzj­an is bijna drie keer groter dan Armenië en telt 10 miljoen inwoners.

Het grootste struikelbl­ok in het conflict is NagornoKar­abach, een gebied dat in de SovjetUnie deel uitmaakte van de Sovjetrepu­bliek Azerbeidzj­an en officieel nog steeds onder Azerbeidzj­an valt. Er wonen circa 150 duizend bewoners, vrijwel allemaal Armenen.

Armeniërs hebben de streek al lang in handen en milities maken de dienst uit, maar Azerbeidzj­an wil de regio al decennia terug. De twee landen beschuldig­en elkaar ervan de jongste vijandelij­kheden in juli te zijn begonnen. Rusland is een bondgenoot van Armenië terwijl Azerbeidzj­an steun van Turkije krijgt, het land dat zich door een nieuwe gaspijplei­ding vijandiger durft te bewegen zonder angst voor sancties uit Rusland, en zelfs gewapende rebellen uit Syrië naar het gebied zou hebben gehaald. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname