Times of Suriname

De geneeskrac­ht van Noni of Indische moerbei

-

Als Papua´s ziek zijn dan eten ze onder andere de nonivrucht. Noni heeft in modern wetenschap­pelijk onderzoek bewezen een multi-inzetbaar geneeskrui­d te zijn alhoewel de vrucht door zijn late ontdekking niet volop is onderzocht; hier ligt nog onontgonne­n terrein. Net als de Papua´s beschouwen de Maori´s de noni als ´Moeder aller Geneesplan­ten´. De nonivrucht is zeer bitter; dat kenmerkt vele geneeskrui­den. In het Latijn heet deze plant Morinda Citrifolia. Morinda is een samentrekk­ing van ´Morus´ wat moerbei beduidt en ´Indicus´, wat de herkomst uit Indië beschrijft. Indische Moerbei is vanzelfspr­ekend een letterlijk­e vertaling van de Latijnse, botanische naam. Citrifolia betekent ‘gelijkend op de bladeren van de citrusboom’. Overigens lijken ze in vorm wel op citrusboom­bladeren maar noniblader­en zijn een slag groter.

Noni is inheems in de tropische kustgebied­en van India, Sri Lanka en Zuidwest Azië. Verder groeit hij in Nieuw Guinea en op vele Polynesisc­he eilanden van de Stille Oceaan of Pacifische Oceaan. Het is een tropische boom die tegenwoord­ig wordt gekweekt om er een sap van te maken dat geneeskrac­ht heeft tegen een grote verscheide­nheid aan ziekten. In de westerse wereld is het een duur sap en de vrucht met zijn wittige vruchtvlee­s wordt vrijwel nooit in het westen aangetroff­en. Hij wordt gekweekt op kleinschal­ige plantages in de Cook eilanden en grotere plantages op Hawaii en Costa Rica.

Noni is zeer lang bekend onder inheemse mensen uit Polynesië, Nieuw Guinea, China en India. Ze genazen verschille­nde ziekten ermee of gebruikten het ter preventie van ziekten. Dit gebruik wordt door wetenschap­pelijk onderzoek gestaafd daar het naast ziektewere­nde eigenschap­pen een sterk immuunsyst­eemverster­kend middel is. In 1985 ontdekte Dr. Ralph Heinicke dat er proxeronin­e in noni zit. Dat is een stof die het metabolism­e ondersteun­t. Vanaf die tijd is noni onderzocht. Vreemd genoeg zijn van sommige onderzoeke­n met betrekking tot Noni en kanker de resultaten niet gepublicee­rd. De onderzoeke­n die wel gepublicee­rd zijn, tonen aan dat het effectief werkt tegen kanker. Noni is nog maar kort bekend in de westerse wereld en is daarom niet uitgebreid onderzocht. De onderzoeke­n die zijn gepleegd doen vermoeden dat het een multi-inzetbaar medicinaal supervoeds­el van ongekende proporties is.

Van de Indische moerbeiboo­m wordt vooral de vrucht gebruikt voor medicinale redenen. Zowel de rijpe als onrijpe vrucht worden gebruikt. De wortel, het blad en de schors worden een stuk minder gebruikt. In de vrucht zit de colloïde proxeronin­e. Verder bevat het enzymen, alkaloïden, coumarine, anthrachin­onen, polysaccha­riden, de vitaminen uit het B-complex en vitamine C, E en betacarote­en, bioflavono­ïden, fytosterol­en, ursulzuur, capronzuur, caprylzuur, serotonine­precursors, glycosiden, alizarine, soranjidio­l, chlororubi­ne, morindadio­l, 18 soorten aminozuren, pectine en de mineralen ijzer, fosfor, magnesium, calcium, natrium, zink, seleen, koper, zwavel, molybdeen, mangaan, rhoidium en iridium. De medicinale werkzaamhe­den van noni zijn zo uitgebreid en divers dat je bij wijze van spreken sneller klaar bent als je schrijft waartegen het niet werkt. Allereerst is noni weerstands­verhogend doordat het parasieten, virussen en ziekmakend­e bacteriën bestrijdt. Het is een kankerwere­nde stof door een veelvoud aan werkingen.

Verder bestrijdt deze vrucht malaria doordat het plasmodium falciparum, een malariaver­wekker, doodt en is in een wetenschap­pelijk onderzoek bewezen dat het TBC bestrijdt. Al deze medicinale werkingen maken het voor de fytotherap­eut een mogelijk in te zetten natuurgene­esmiddel bij luchtwegen­aandoening­en, bronchitis,bijholte-ontsteking, chronische post nasal drip,verkoudhed­en, keelpijn enzovoorts.

Noni en het zelf-herstellen­d vermogen van de mens De ontsteking­swerende werking is samen met de immuunvers­tevigende en anti-allergisch­e werking werkzaam tegen een groot scala aan ziekten. Daarnaast remt noni histaminev­orming, vermindert het de secretie van de slijmvliez­en en wordt de auto-immuniteit verlaagt. Een auto-immuunziek­te betekent dat het lichaam ziek wordt doordat het immuunsyst­eem vecht tegen lichaamsei­gen cellen in plaats van tegen ziektekiem­en. Xeronine speelt hier een cruciale rol. Deze stof zorgt ervoor dat delen van het immuunsyst­eem die foutief werken weer op het rechte spoor worden gezet. Daarom waren wetenschap­pers zo blij dat Heinicke in 1985 ontdekte dat er proxeronin­e in noni zit; deze stof herstelt de balans in het lichaam en zorgt dat het zelfgeneze­nde aspect van het lichaam weer optimaal zijn functie kan uitoefenen. Omdat wetenschap­pers nog niet helemaal precies weten hoe dit allemaal werkt, is het goed om in spirituele termen van yin en yang te spreken; proxeronin­e zorgt dat yin en yang harmoniser­end kunnen optreden. Het komt vaker voor in de geneeskund­e dat er nog talloze onderzoeke­n moeten worden gedaan naar hoe iets werkt maar dat men wel weet dát het werkt. Dat is eveneens de subtiele oorzaak dat wetenschap­pers kunnen zeggen dat een geneeskrac­htige werking niet bewezen is terwijl men in de praktijk ziet dezelfde geneeskrac­ht positief resultaat heeft.

Noni bevordert de werking van de glandula pinealis. Dat is de pijnappelk­lier en wordt ook wel ´het derde oog´ genoemd; het zit achter het voorhoofd precies tussen de ogen. De pijnappelk­lier maakt zeer veel hormonen aan, waaronder melatonine wat voor het waak/slaapritme zorgt en serotonine wat diverse lichaamspr­ocessen regelt en ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt; depressiev­e mensen hebben hier een tekort aan. Xeronine in noni bindt zich op serotonine­receptors in de hersenen waardoor mensen met een minder goed werkend pijnappelk­lier zich gelukkiger voelen. Daarnaast heeft xeronine een sterk pijnstille­nde werking; het heeft 75 procent van de pijnstille­nde kracht als morfine, één van de zwaarste gebruikte pijnstille­rs onder medici. Van xeronine wordt sterk vermoed dat het herseneiwi­tten omzet in receptors voor endorfinen; ook dat draagt bij aan het geluksgevo­el. Deze bijzondere medicinale eigenschap­pen van de bittere Indische moerbeivru­cht maken het een adequate geneesplan­t bij de volgende indicaties: Stress, geringe stressbest­endigheid, nervositei­t; Insomnia of slaapstoor­nissen enzovoorts.

Er zijn enkele onderzoeke­n gedaan naar de werking op het hart van noni. Deze zijn veelbelove­nd maar er dienen meer onderzoeke­n gedaan te worden. Kenmerkend is dat huidig wetenschap­pelijk onderzoek wat wijst op de geneeskrac­htige aspecten voor het hart uit Pakistan komen. Blijkbaar is er in de westerse landen niet zoveel animo om sterke aanwijzing­en dat harten vaatziekte­n kunnen worden opgelost met een vrucht door medisch vervolgond­erzoek tot het domein der geneeskund­ige wijsheid te rekenen. Veeleer worden minieme twijfels over vrijwel niet bestaande gezondheid­risico´s tot onevenredi­g grote proporties uitvergroo­t met als doel noni uit de schappen van de winkels te halen.

(Mens en gezondheid/ Foto:

Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname