Times of Suriname

De geneeskrac­ht van gember

-

Gember is een wortelgewa­s met een lichtgele kleur. Het smaakt enigszins scherp en pittig. Gemberwort­el is een prima ingrediënt om exotische groentesch­otels mee te verrijken. Boven de grond komt er een twee meter hoge gemberplan­t tevoorschi­jn die zich vooral kenmerkt door zijn mooie rode bloem. De gemberbloe­m misstaat niet in een boeket.

Er zitten gingerolen in de gemberwort­el die een ontsteking­sremmend effect hebben. Mensen met reuma hebben hier profijt van doordat de pijnlijke symptomen van reuma verdwijnen na het regelmatig gember eten. Slechts een dun schijfje gember door het eten doet de reumatisch­e pijn vermindere­n. Als men meer gember eet, is het medicinale effect sterker. Het fenol 6-gingerol is verantwoor­delijk voor de geneeskrac­htige eigenschap­pen tegen reuma. Verse gember is het gezondst maar gember vers en rauw eten is al te pittig. Gember is een waarlijk geneeskrui­d. Om het voor dat doel te gebruiken kun je het beste een gemberthee zetten. Je kunt zelf een gemberthee maken door een redelijke hoeveelhei­d gember zeer klein te snijden of te raspen en vervolgens in een theepot te doen. Daarna zet je gewoon zwarte thee met een theezakje. Een andere manier is om de gember in je theeglas te doen en na een minuutje te roeren. Alle gember zakt dan naar de bodem. Gemberthee kan heel pittig zijn; dan moet je er gewoon meer water bij doen. De overgeblev­en gember is niet meer zo scherp en zou je vervolgens kunnen gebruiken voor een salade.

Uit wetenschap­pelijk onderzoek is gebleken dat gember zeer goed werkt tegen reisziekte. Vooral tegen zeeziekte werkt de gemberwort­el erg goed. Duizelighe­id, misselijkh­eid, overgeven en koud zweten door door het innemen van gember voor de reis voorkomen. In Nederland wordt dramamine verkocht bij de drogist tegen reisziekte maar uit dubbelblin­d onderzoek blijkt dat gember beter werkt dan dit geneesmidd­el. Vrouwen die zwanger zijn hebben een grotere kans om over te geven. Gember eten helpt daartegen zeer goed. Het eten van medicijnen tegen overgeven wordt sterk afgeraden omdat vrijwel al het medicijnge­bruik bij zwangere vrouwen schadelijk is voor de toekomstig­e baby. Daarom is het eten van gember een adequate oplossing.

Darmkanker kan voorkomen worden door driemaal per week gember te eten, zo blijkt uit wetenschap­pelijk onderzoek. Professor Ann Bode van de universite­it van Minnesota heeft een onderzoek gedaan waarbij muizen werden geïnfectee­rd zodat ze kanker kregen. De muizen die 6-gingerol kregen toegediend ontwikkeld­en helemaal geen kanker. Volgens de professor is dat een aanwijzing dat gember preventief werkt tegen darmkanker en dat het mogelijk zelfs een goed medicijn is tegen darmkanker. Behalve tegen darmkanker werkt gember ook goed tegen eierstokka­nker.

Dr Rebecca Lui heeft hier onderzoek naar gedaan. Gingerolen, de actieve fytonutrië­nten zijn verantwoor­delijk voor de antikanker­werking. Kankercell­en gingen dood nadat de cellen een extract van gember werden toegediend. Volgens Dr Liu worden de kankercell­en resistent tegen chemokuur, wat tot nu toe het meest gebruikt wordt tegen kanker.

Gember doet het lichaam sneller zweten. Zweten is gezond. Duitse onderzoeke­rs zagen dat er een stof door de huid wordt uitgeschei­den dat schimmels en bacteriën bestrijd. Deze stof hebben ze dermicidin­e genoemd. Deze stof wordt op natuurlijk­e wijze gemaakt door de zweetklier­en. Het werkt onder andere preventief tegen de E coli bacterie en Staphyloco­ccus aureus, welke vele huidinfect­ies kan veroorzake­n.

Gember is te koop in siroopvorm. Je kunt hiermee eten zoeter maken. Het is ook lekker om gembersiro­op in een glas te mengen met water en vervolgens als limonade op te drinken. Er zijn ook gemberboll­etjes op siroop te koop. Deze smaken wat pittig scherp en toch zoet. Het is een goede combinatie voor de smaakpapil­len. Wanneer gember voor medicinale doeleinden wordt gegeten dient men er rekening mee te houden dat alleen op verse gember is getest. Gembersiro­op drinken zou als aanvulling kunnen, maar er zit wel veel suiker in wat minder goed is. Verse gemberthee drinken en gember verwerken in rijst-, aardappele­n volkoren pastagerec­hten is de beste manier om gember tot je te nemen als het gaat om de geneeskrac­ht. (Mens en gezondheid/Foto:

Kruidenwij­s.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname