Times of Suriname

Onbekende groente: Zeekraal

-

Zeekraal is een groente waar mensen wel eens van gehoord hebben, maar veel mensen kennen de groente niet echt goed. Zeekraal is een succulent, ofwel een plant die water opslaat in één of meerdere delen van de plant. Het kan op verschille­nde plaatsen in de plant opgeslagen worden. Een andere succulent die de meeste mensen wel kennen is de vetplant. Wat is zeekraal precies voor plant, waar groeit het in de natuur en waar wordt het gekweekt? Hoe is zeekraal het beste in de maaltijd te verwerken?

Zeekraal, officieel Salicornia, is een succulent en behoort tot de amarantenf­amilie (Amaranthac­eae). Het is overigens geen gewone succulent, maar een zout verdragend­e variant. Het is dan ook niet verwonderl­ijk dat deze plant te vinden is in de buurt van zoutwater, zoals de kwelders bij zee, maar ook in zoutmoeras­sen en tussen de mangroven.

Dit eetbare plantje is van oorsprong terug te vinden in Europa en de Verenigde Staten. Het plantje blijft relatief klein en wordt niet groter dan zo’n 25 tot maximaal 30 centimeter. De bladeren zijn nauwelijks zichtbaar en lijken meer op een soort schubben die dicht tegen de buisvormig­e verdikte stengel liggen. In de lente en zomer zijn deze plantjes groen en tegen de herfst gaan ze roodachtig verkleuren.

Zeekraal wordt in Nederland met name in Zeeland gekweekt. In deze provincie wordt zeekraal verhouding­sgewijs het meest gegeten en staat het in restaurant­s in de lente- en zomermaand­en vaak op het menu.

De in Nederland gekweekte zeekraal is slechts in de lente- en zomermaand­en te koop. Wil je zeekraal in andere delen van het jaar kopen, dan heeft de speciaalza­ak en de ruim gesorteerd­e supermarkt ook zeekraal. Deze zeekraal komt uit het buitenland en is iets duurder. Qua kosten voor de zeekraal uit het buitenland moet je anno 2020 rekening houden met een meerprijs van 50 procent ten opzichte van de zeekraal uit Zeeland.

Zeekraal is zo’n vier dagen goed te houden in de groentelad­e van de koeling. Vers van de kweker is zeekraal enkele dagen langer goed te houden in de groentelad­e van de koeling. Altijd goed droog verpakken. Waar je zeekraal ook koopt, het moet er frisgroen uitzien en de stengels moeten stevig aanvoelen. Hoe meer harde stukken aan de stengel, hoe ouder de zeekraal is. De zeekraal is dan minder lang houdbaar en verliest een deel van de zilte smaak.

Zeekraal maak je schoon door de taaie en harde stukjes er af te snijden en de stengels vervolgens slechts even heel kort onder de kraan te houden. Er kan namelijk wat zand tussen de stengels achter gebleven zijn. Bij het schoonmake­n van zeekraal moet je er voor waken dat je de zeekraal niet te lang onder de kraan houdt.

Zeekraal heeft een licht zoute smaak en is een beetje pittig. Zeekraal kan je koken, wokken en rauw eten. Qua smaak heeft de stengel iets ‘vlezigs’ en fris knapperig. Kort gekookt (blancheren) of gewokt is zeekraal goed te combineren met verschille­nde vissoorten en goed gekruide kip. Zeekraal combineert ook prima met schelpdier­en. Aangezien schelpdier­en ook een zilte smaak hebben, moet je wel uitkijken.

(Mens en gezondheid/Foto:

Radio 2)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname