Times of Suriname

Britse overheid mist bijna 16.000 coronabesm­ettingen doordat ‘Excel-bestand vol was’

-

ENGELAND - Het Britse ministerie van Gezondheid heeft afgelopen weekend 15.841 coronabesm­ettingen van tussen 25 september en 2 oktober extra moeten toevoegen aan haar database. Dat gebeurde nadat was uitgekomen dat die besmetting­en niet eerder bij de dagelijkse updates waren doorgekome­n. De reden? Het Engelse departemen­t Volksgezon­dheid zou zijn cijfers in Microsoft Excel bijhouden en dat bestand ‘zat vol’. Het was met enig schaamrood op de wangen dat de Britse premier Boris Johnson aan de BBC moest toegeven dat een deel van de data ‘afgekapt en verloren’ waren gegaan in het Excel-bestand. Maar iedereen die in de bewuste periode positief heeft getest, is ondertusse­n wel gecontacte­erd en de contactops­poring is begonnen, verzekerde hij.

Oppositiep­artij Labour is niet tevreden met die uitleg en spreekt er schande van dat de contacttra­cing door de fout veel te laat in gang is gezet, waardoor positief geteste personen ongewild anderen hebben kunnen besmetten. In totaal gaat het om bijna 16 duizend personen, van wie de labo-resultaten niet meer bij in het Excel-bestand konden.

Ook is het publiek op die manier onjuist geïnformee­rd, klinkt het, aangezien het dagelijkse aantal besmetting­en in die periode eerder rond de 11 duizend schommelde in plaats van de toen gerapporte­erde 7 duizend. Volgens Labour had de regering mogelijk ook sneller maatregele­n genomen met die hogere cijfers.

De nieuwe, ‘teruggevon­den’ cijfers werden uiteindeli­jk gisteren en zaterdag bij de totalen van die dagen geteld, waardoor die plots de hoogte inschoten na enkele dagen stabilisat­ie. Ondertusse­n zou het probleem opgelost zijn: volgens de Daily Mail is het Excel-bestand nu opgesplits­t in meerdere kleinere bestanden. Al stellen IT’ers zich de vraag of dat wel volstaat en waarom de Britse overheid voor een pandemie als COVID-19 niet met uitgebreid­ere en stabielere dataverzam­elingssyst­emen werkt.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname