Times of Suriname

Opnieuw frituren

Opwarmen in de oven Doe de kip in de oven Verwarm frituuroli­e in een zware pan

-

Laat de kip op een bord liggen terwijl de oven voorverwar­md wordt tot een temperatuu­r van 190 °C. Haal de kip uit de koelkast en uit de bak waar je hem ingelegd hebt. Leg de stukken vlees op gelijke afstanden van elkaar op een bord of schotel en laat ze opwarmen tot kamertempe­ratuur. Dit duurt ongeveer een half uur. Maak efficiënt gebruik van deze tijd door ander voorbereid­end werk te doen. Je zult de oven moeten voorverwar­men, maar je kunt ook bijgerecht­en klaarmaken en de tafel dekken. Leg de kip op een bakplaat. Leg de stukken vlees op een ovenveilig­e bakplaat. Het is wellicht een goed idee om eerst aluminiumf­olie op de bakplaat te leggen, zodat je alles later gemakkelij­ker schoon kunt maken. Het zou niet nodig moeten zijn om de bakplaat in te vetten, maar het kan geen kwaad als je dat wel doet. Doe de stukken kip niet in de oven voordat ze opgewarmd zijn tot kamertempe­ratuur. Als het vlees binnenin koud is, zal het vlees aan de buitenkant niet mooi knapperig worden en de kip zal minder lekker smaken.

Zet de bakplaat met de stukken kip op het middelste rooster in de oven. Stel een kookwekker in op 10 minuten. Volgens sommige websites kun je de stukken kip het beste inspuiten met een kleine hoeveelhei­d water om te voorkomen dat ze uitdrogen, maar anderen slaan deze stap over. Houd er rekening mee dat je de kip minimaal 10 minuten en maximaal een half uur moet bakken. De baktijd verschilt, zoals je bij de volgende stap zult kunnen zien. Controleer de kip regelmatig. Het enige moeilijke aan het opwarmen is dat de stukken kip niet allemaal even snel warm worden. Dikkere stukken (zoals een kippenbors­ten en -dijen) zullen over het algemeen langzamer opwarmen dan kleinere stukken (zoals vleugels en kippenpote­n). Omdat je natuurlijk niet wilt dat de kleinere stukken uitdrogen, kun je ze nadat er tien minuten voorbij zijn het beste om de paar minuten controlere­n. Als ze aan de buitenkant knapperig zijn en volledig warm zijn, zijn ze klaar. Volgens een website duurt het ongeveer 15 tot 20 minuten om kippenpote­n en vleugels perfect op te warmen en 20 tot 25 minuten om kippenbors­ten en -dijen op te warmen.

Laat de kip opwarmen tot kamertempe­ratuur. Een andere uitstekend­e manier om gefrituurd­e kip weer knapperig en goudbruin te krijgen is om de kip gewoon opnieuw te frituren. Net zoals bij de ovenmethod­e haal je je kip uit de koelkast en laat je hem ongeveer een half uur op een veilige plek liggen voordat je hem klaarmaakt. Doe tijdens het wachten al het voorbereid­ende werk als het dekken van de tafel en het klaarmaken van bijgerecht­en. Als je de kip niet op laat warmen kan dat gevolgen hebben voor het frituurpro­ces. Als je koude stukken kip in hete olie laat vallen zal de temperatuu­r van de olie een minuut of twee aanzienlij­k omlaaggaan, waardoor de kip niet knapperig wordt.

Wanneer de kip bijna op kamertempe­ratuur is zet je een pan op het fornuis en draai je het vuur omhoog. Je kunt het beste een zwaardere pan als een gietijzere­n koekenpan of een braadpan gebruiken, want deze houdt de warmte goed vast. Doe veel frituuroli­e in de pan en laat de olie opwarmen. Zorg dat je genoeg olie gebruikt om de onderkant van de kip onder te dompelen. Gebruik geen olijfolie of een andere soort olie met een laag rookpunt, want door de rook kan je kip een bittere, verbrande smaak krijgen. Gebruik in plaats daarvan olie met een hoog rookpunt en een neutrale smaak als koolzaadol­ie, pindaolie of plantaardi­ge olie. Je kunt voor deze methode ook een frituurpan gebruiken als je die hebt, maar dit is niet per se nodig. Frituur de stukken kip enkele minuten. Doe de stukken kip voorzichti­g in de hete olie (met een tang kun je spetteren voorkomen). Frituur de stukken ongeveer twee tot drie minuten in de olie en draai ze regelmatig om. Pas de kooktijd gerust aan, als je dat wilt. Door de stukken kip langer te frituren zullen ze een drogere, knapperige­re korst krijgen, maar als je ze te lang kookt zal het vlees uitdrogen. Wees niet bang om tijdens het frituren de textuur van de kip te controlere­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname