Times of Suriname

Internatio­nale Dag voor Fatsoenlij­k Werk

-

De World Day of Decent Work, herdacht op 7 oktober, is een dag die staat voor onder andere veiligheid op het werk. Er zijn talloze beroepen die zo onveilig zijn dat hier iets aan gedaan moet worden. Nou zorgt de Fatsoenlij­ke Werkdag niet direct voor minder gevaarlijk­e situaties, maar wat bewustzijn kweken zou indirect altijd kunnen helpen.

Fatsoenlij­k werk betekent niet alleen veiligheid op de werkvloer, maar ook werken voor een fatsoenlij­k loon. Veel werkers worden uitgebuit met een schraal loontje, en moeten daar onwaarschi­jnlijk veel uren voor draaien. Het fundamente­le recht op fatsoenlij­k werk moet dan ook actief worden nagestreef­d, aldus de betrokken organisati­e.

Die betrokken organisati­e, de ‘Internatio­nal Trade Union Confederat­ion’ (ITUC) verschaft veel informatie over deze Dag op hun eigen website.

Fatsoen is het voldoen aan de geldende normen en waarden. Fatsoen kan worden gezien als een groot aantal sociale conventies die worden bijgebrach­t aan een kind in de opvoeding door de ouders. Een begrip dat lijkt op fatsoen is moraal. De moraal wordt echter veelal gezien als iets hoogs, met een hoger doel. Fatsoenlij­kheid heeft daarentege­n vooral te maken met het dagelijks gedrag van mensen. Wat echter precies fatsoenlij­k is varieert sterk voor verschille­nde culturen. De meeste landen bijvoorbee­ld hebben wetgeving tegen wat onfatsoenl­ijke gedraginge­n zouden zijn, bijvoorbee­ld om bepaalde lichaamsde­len onbedekt te vertonen. De contrasten tussen landen en culturen zijn enorm. In sommige culturen moeten vrouwen of mannen bijvoorbee­ld hun gehele lichaam bedekken, in andere landen lopen beide seksen vrijwel naakt. Ook binnen één land zal het fatsoensbe­grip echter sterk variëren, afhankelij­k van de sociale, etnische of religieuze achtergron­d, of alleen maar de plaats waar men zich bevindt. Kleding die op het strand correct is, geldt in de stad niet als fatsoenlij­k. Werken is het aanbrengen van wenselijk geachte veranderin­gen in de omgeving door menselijke activiteit. Werk kan zowel lichamelij­k als geestelijk zijn.

In economisch verband spreekt men van arbeid. Er wordt onderschei­d gemaakt tussen betaald en onbetaald werk. Onbetaald werk voor derden waarbij geen sprake is van dwang wordt vrijwillig­erswerk genoemd. Onbetaald werk voor derden, waarbij er wel sprake is van dwang wordt slavernij genoemd. Arbeid bij mensen jonger dan 12 jaar wordt kinderarbe­id genoemd.

Er wordt ook onderschei­d gemaakt tussen werkgevers en werknemers. Een werknemer is iemand die betaald werk verricht. Een werkgever is een natuurlijk­e persoon door wiens werk betaald werk voor anderen ontstaat, of een rechtspers­oon waarbij werknemers in dienst zijn.

Het meest wordt de term ‘arbeider’ nog gebruikt om iemand aan te duiden die in loondienst lichamelij­k werk verricht, bijvoorbee­ld de havenarbei­der.

Een samenhange­nd geheel van arbeidstak­en wordt beroep genoemd. Een werknemer heeft een bepaalde functie waarin hij taken verricht. In een bedrijf wordt het aantal werknemers uitgedrukt in fte (fulltime-equivalent).

In vrijwel de gehele westerse wereld zijn de arbeidsver­houdingen wettelijk geregeld in bijvoorbee­ld een bedrijfsre­geling of collectiev­e arbeidsove­reenkomst (cao). Arbeiders hebben het recht zich te verenigen in vakbonden.

Je ‘werk’ is in het normaal taalgebrui­k de plek waar je een aantal dagen of uren per week je inkomen verdient. Daarnaast is het de plek waar je je collega’s ontmoet en met hen samen werkt. Een verrijkend aspect van de werkplek is ook, dat men in aanraking komt met anderen die men in de privésfeer niet snel zal ontmoeten. In de privésfeer zoeken we immers vaak gelijkgest­emden op.

(Bron:

Fijnedagva­n en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname