Times of Suriname

Gehaaid witwassen drugsgeld Arrestante­n met diplomatie­ke paspoorten

-

DEN BOSCH - Vier mannen en een vrouw zijn dinsdag door de FIOD aangehoude­n in een groot internatio­naal onderzoek naar het witwassen van tientallen miljoenen aan drugsgelde­n. Zij worden verdacht van het witwassen van contant crimineel geld via verhullend­e internatio­nale constructi­es.

Het gaat om mannen uit Geldrop (39 en 30 jaar), Veldhoven (42) en Nuenen (40) en een 60-jarige vrouw uit de gemeente EchtSuster­en. Het onderzoek door een combi-team van de FIOD en de politie OostBraban­t startte al in 2017. Meer arrestatie­s worden niet uitgeslote­n. Het witgewasse­n geld zou verdiend zijn met hennep- en cocaïnehan­del. Het werd vervolgens met een ’legaal tintje’ in het financiële systeem gebracht, zodat drugsverda­chten het daarna konden besteden in de ‘bovenwerel­d’.

Voor het witwassen werden waarschijn­lijk meerdere bedrijven in binnen- en buitenland gebruikt om geld te storten, verhullen, investeren en verplaatse­n. In het begin van het onderzoek werd veelal gebruik gemaakt van routes via Zwitserlan­d en Liechtenst­ein. Later verplaatst­e dat zich naar de Verenigde Arabische

Emiraten. Met name via Dubai en Afrikaanse landen zoals de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). “De verdachten hebben in Brussel een zogeheten Mission Économique opgericht. Hierdoor konden zij investeren in projecten in de CAR, maar ook in zeer omvangrijk­e transactie­s in goud en diamanten. De verdachten konden tevens beschikken over diplomatie­ke paspoorten van de CAR. Hierdoor konden zij hun handel en ook gelden vermoedeli­jk verplaatse­n via diplomatie­ke postkanale­n”, aldus het Openbaar Ministerie in een toelichtin­g op het onderzoek.

De organisati­e ging volgens het OM “zeer profession­eel en gediscipli­neerd” te werk. Onder meer door ontsleutel­d berichtenv­erkeer via Encrochat liepen zij toch tegen de lamp.

In totaal negentien locaties in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk worden onderzocht. Meer dan 330 medewerker­s van onder meer de Belastingd­ienst en Defensie zijn sinds dinsdagoch­tend vroeg op de been voor de grote gezamenlij­ke actie. Er is beslag gelegd op bankrekeni­ngen en onroerend goed in Nederland en het buitenland.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname