Times of Suriname

Explosie Beiroet was één van zwaarste niet-nucleaire explosies óóit

-

LIBANON De ontploffin­g die in augustus de haven van Beiroet compleet verwoestte, is ‘ongetwijfe­ld’ een van de grootste nietnuclea­re explosies uit de geschieden­is, meldt de University of Sheffield. Volgens de Britse universite­it had de explosie ongeveer een tiende van de kracht van de atoombom op Hiroshima. In slechts enkele millisecon­den kwam er genoeg energie vrij om meer dan honderd huizen een jaar lang van stroom te voorzien.

Het Britse onderzoek, dat binnenkort gepublicee­rd wordt in het gezaghebbe­nde wetenschap­pelijke tijdschrif­t Shock Waves, is grotendeel­s gebaseerd op in totaal zestien video’s die sinds de ramp op internet circuleren. De experts konden aan de hand van de beelden de kracht van de explosie inschatten door te volgen hoe de schokgolf door een deel van de stad trok. De resultaten van het onderzoek zijn niet helemaal nauwkeurig, benadrukke­n de onderzoeke­rs, maar geven volgens hen wel een hele goede inschattin­g van de omvang van de ramp.

“Wat ook de precieze omvang van de lading is geweest, dit is ongetwijfe­ld een van de grootste niet-nucleaire ontploffin­gen uit de geschieden­is, veel groter dan om het even welk convention­eel wapen”, vertelt professor Andy Tyas van het team tegen The Australian Associated Press.

Tyas hoopt vurig dat beleidsmak­ers zijn onderzoek als hulpmiddel inzetten bij de planning en bestrijdin­g van toekomstig­e rampen én bij het veerkracht­iger maken van gebouwen. Ook kunnen hulpverlen­ers de gegevens gebruiken om de structurel­e schade op verschille­nde afstanden beter te voorspelle­n.

De explosie, die honderden gebouwen vernielde en honderddui­zenden mensen dakloos maakte, bleek zo’n honderd keer krachtiger dan de explosieve energie van de zwaarste niet-nucleaire bom uit het Amerikaans­e arsenaal. Dat is de GBU-43/B Massive Ordinance Air Blast, die de bijnaam ‘Moeder van alle bommen’ kreeg. Die heeft een explosieve energie van zo’n elf ton TNT.

Uit onderzoek van de Libanese overheid bleek dat de ramp in Beiroet het gevolg was van de onbedoelde ontploffin­g van ongeveer 2.750 ton aan onzorgvuld­ig opgeslagen ammoniumni­traat. De explosie leidde tot ongeveer 190 doden en meer dan 6.000 gewonden. “De ramp die deze stad trof was verwoesten­d. We hopen dat zoiets nooit meer gebeurt”, stelt Sam Rigby, universita­ir hoofddocen­t explosieen impacttech­niek aan de Universite­it van Sheffield. “Dit was een ongekende gebeurteni­s, want nog nooit eerder is zo’n grote explosie zo goed gedocument­eerd. De reden waarom we besloten hebben de explosie te analyseren, is dat het als ingenieurs onze taak is om onze vaardighed­en en middelen in te zetten om problemen op te lossen en uiteindeli­jk ook mensen te helpen.”

De enorme explosie, die gepaard ging met een rookwolk in de vorm van een paddenstoe­l, gaat volgens Rigby de geschieden­isboeken in als de krachtigst­e niet-nucleaire explosie van deze eeuw. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname