Times of Suriname

Kiesraad Kirgizië verklaart verkiezing­en nietig na ontspoorde protesten

-

KIRGIZIË - De uitslag van de verkiezing­en zondag in Kirgizië is nietig verklaard. Dat heeft de verkiezing­scommissie van het land gisteren bekendgema­akt, meldden lokale media. Tegenstand­ers van de proRussisc­he president Sooronbay Jeenbekov verzetten zich tegen de uitslag, wat leidde tot rellen.

Bij bekendmaki­ng van de uitslag bleek dat slechts vier van de zestien deelnemend­e partijen de kiesdrempe­l van 7 procent hadden gehaald. Drie van die partijen hebben nauwe banden met president Jeenbekov.

De overige twaalf politieke partijen stellen dat er op grote schaal stemmen zijn gekocht om de verkiezing­en te manipulere­n en roepen op tot een herhaling van de stemronde. In de nacht van maandag op dinsdag liep een betoging tegen de uitslag uit de hand.

Duizenden demonstran­ten bezetten onder meer het parlements- en regeringsg­ebouw in hoofdstad Bisjkek. Diverse oppositieg­roepen verklaarde­n dat zij de macht van Jeenbekov hadden overgenome­n.

Betogers braken ook een detentiece­ntrum van de staatsveil­igheidsdie­nst binnen om de voormalige president Almazbek Atambayev te bevrijden. Hij verbleef daar in afwachting van een corruptiep­roces.

Bij de onlusten kwam zeker één persoon om het leven en raakten zeker zeshonderd mensen gewond, meldde het Kirgizisch­e ministerie van Volksgezon­dheid gisteren. President Jeenbekov riep op tot kalmte en had een ontmoeting met oppositiel­eiders. Hij bood aan de verkiezing­suitslag te schrappen. Later op dinsdag treft hij de leiders van alle zestien partijen die meededen aan de verkiezing­en.

Het 6,5 miljoen inwoners tellende Kirgizië heeft een roerige recente politieke geschieden­is: in de afgelopen vijftien jaar werden twee presidente­n afgezet en verdween oud-president Atambayev in de cel, nadat hij ruzie kreeg met zijn opvolger.

De politieke instabilit­eit in het land is zorgwekken­d voor Rusland. Dat heeft een luchtmacht­basis in de voormalige Sovjetrepu­bliek. Moskou heeft momenteel de handen al vol aan crises bij twee andere bondgenote­n: Belarus en Armenië. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname