Times of Suriname

Navalny: ik ben vergiftigd vanwege de verkiezing­en

-

RUSLAND - De Russische oppositiel­eider Aleksej Navalny heeft gezegd dat hij vergiftigd is omdat hij een bedreiging vormende in de aanloop van de verkiezing­en. Een Russische YouTuber publiceerd­e gisteren een 2,5 uur durend interview met Navalny. Het is zijn eerste videointer­view sinds hij werd ontslagen uit het ziekenhuis in Berlijn, waar herstelde van een vergiftigi­ng met een novitsjok-zenuwgif.

De oppositiel­eider denkt dat de Russische geheime dienst hem heeft vergiftigd op bevel van president Vladimir Poetin. De autoriteit­en zouden hem gezien hebben als een bedreiging in de aanloop naar de parlements­verkiezing­en volgend jaar. “Ze hadden door dat er grote, grote problemen waren die een gevaar vormden voorafgaan­d aan de verkiezing­en voor de Doema.”

In het interview, dat maandag al werd opgenomen, zei Navalny dat het een stuk beter gaat met zijn gezondheid. Ook de doktoren zijn verrast over zijn snelle herstel, dat nog twee maanden kan duren. Hij weet niet hoe het zenuwgas in zijn lichaam is gekomen, maar het zou kunnen dat hij iets giftigs heeft aangeraakt.

De artsen in het Russische Omsk vertraagde­n volgens Navalny de evacuatie naar

Duitsland in de hoop dat het zenuwgas uit zijn lichaam verdwenen zou zijn bij aankomst. “De doktoren hebben verkeerd ingeschat hoe lang dat zou duren.”

Navalny werd in augustus erg ziek tijdens een vlucht in Rusland. Hij mocht naar

Duitsland om daar behandeld te worden. Onderzoeke­rs stelden vast dat hij is vergiftigd met een novitsjok-zenuwgif. Westerse landen eisen ophelderin­g van Moskou, maar het bewind van president Poetin ontkent elke betrokkenh­eid.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Aleksej Navalny en Vladimir Poetin. (Foto: De Telegraaf)
Aleksej Navalny en Vladimir Poetin. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname