Times of Suriname

Volkswagen Atlas

-

AMSTERDAM - In Europa is de grootste SUV van Volkswagen de Touareg. Elders op de wereld heeft Volkswagen een heel ander model klaarstaan, die afhankelij­k van het land als Atlas of als Teramont te boek staat. Dit donkergrij­ze exemplaar is toch in Nederland terechtgek­omen en is misschien wel beter uit te leggen dan de Touareg.

De wereldwijd­e automarkt wordt in veel opzichten steeds uniformer. Waar de modelgamma’s van NoordAmeri­ka, Europa en Azië voorheen weinig met elkaar van doen hadden, zien we tegenwoord­ig steeds vaker dat een model wereldwijd in nagenoeg identieke vorm wordt verkocht.

Toch zijn er nog altijd marktsegme­nten die in ieder werelddeel om een eigen aanpak vragen. Het segment van de grote SUV’s is daarvan zonder twijfel een goed voorbeeld. ‘Groot’ betekent in Europa de klasse van de Volvo XC90 en BMW X5, al zijn er in de vorm van de Mercedes GLS, BMW X7 en Range Rover nog wat grotere exemplaren te koop. In alle gevallen gaat het om zogenaamde premiumpro­ducten, met de gloednieuw­e Ford Explorer als vooralsnog enige uitzonderi­ng. Ook de Volkswagen Touareg is wat we een ‘premiumpro­duct’ noemen. De auto is groot, duur en onderschei­d zich met bijzondere techniek, zoals z’n gigantisch­e touchscree­n. Ruimte was niet de grootste prioriteit, luxe en uitstralin­g waren dat wel. Net als bij stalgenoot Audi Q7, dus, wat van de Touareg ook zo’n bijzonder en lastig product maakt. In de VS, toch een ideaal land voor een grote SUV, is de Touareg niet eens meer te koop. In plaats daarvan is er de Atlas. Die is zelfs nog wat groter dan de Touareg, maar heeft geen premium-pretenties. Waar de Touareg op het MLB-platform van onder meer de Audi Q7 staat, is de Atlas het allergroot­ste product op het welbekende MQBplatfor­m. Aan de buitenkant vertoont de Atlas veel overeenkom­sten met de Tiguan Allspace, al is hij zichtbaar groter en door z’n giga-grille en uitgeklopt­e wielkasten ook wel een stukje stoerder. Hij biedt standaard drie zitrijen, een heleboel ruimte en een heleboel luxe en is een directe concurrent van de eerdergeno­emde Explorer, maar ook van modellen als de Kia Telluride en Toyota Highlander. Dit segment is erg populair in de VS en Canada, waar de Atlas onder deze naam wordt verkocht. In China, maar ook in het MiddenOost­en, heet dezelfde auto Teramont. (Autoweek)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname