Times of Suriname

Facelift Friday Porsche 928

-

AMSTERDAM - De Porsche 928 werd gebouwd van 1977 tot 1995. Een heel lange periode, waarin de autowereld allerlei grote veranderin­gen doormaakte. De 928 deed dat dus ook, waarbij het optische zwaartepun­t aan de achterkant te vinden was.

Stel je even een auto voor uit de jaren zeventig. En vervolgens één uit de jaren tachtig. En tot slot eentje uit de jaren negentig. Het levert als het goed is drie totaal verschille­nde auto’s op. In de ‘seventies’ zagen we nog veel chroom, felle kleuren en dunne raamstijle­n. Een decennium later was alles vierkant, een stuk ‘bonkiger’ en voorzien van een overdaad aan rubber en plastic, niet in de laatste plaats vanwege oprukkende veiligheid­seisen. In de jaren 90 werd een groot deel van die ballast weer afgeschud, of eigenlijk gecamoufle­erd. Gladde koetsen met sterk afgeronde vormen voerden in deze periode de boventoon.

Best knap dus, om één en hetzelfde model door deze drie periodes in de autogeschi­edenis te loodsen. Nu heeft Porsche het voordeel dat de 928 voor de jaren 70 een erg moderne verschijni­ng was. Z’n koets was vanaf het begin behoorlijk glad en wulps gelijnd. De bijzondere coupé bleek met z’n watergekoe­lde V8 toch niet in staat om de 911 te doen vergeten, zoals aanvankeli­jk de bedoeling was. Toch is ook de 928 in zekere zin een echt Porscheico­on. De ruitpartij aan de achterzijd­e is een opvallend stijlkenme­rk, dankzij een vlakke achterruit die werd geflankeer­d door twee AMCPacer-achtige, bolle zijruiten. Aan de voorkant stelen de koplampen de show. Het zijn klapkoplam­pen, maar op een ongebruike­lijke manier. In rust kijken ze omhoog, maar na het inschakele­n komen ze naar voren om als twee uitpuilend­e ogen de weg te verlichten. Die bijzondere ruiten en koplampen bleven gedurende de hele carrière van de 928 intact. Eigenlijk geldt dat voor veel meer zichtbare onderdelen. Hoewel de techniek geregeld werd aangescher­pt en er geregeld een gemodernis­eerde, krachtiger motor werd gemonteerd, bleek het koetswerk in grote lijnen goed houdbaar.

Dat een late 928 evengoed een stuk moderner oogt dan een vroeg exemplaar, komt vooral door de wijziginge­n die in 1986 werden doorgevoer­d. In dat jaar ging met name de kont stevig op de schop. Het gladde, dichte achterpane­el werd vervangen door een exemplaar met andere uitsnedes voor de achterlich­ten. De korte, in segmenten onderverde­elde achterlich­tunits van de oer-928 maakten daarbij plaats voor bredere, platter en gladdere exemplaren, die de achterzijd­e van deze Porsche aanzienlij­k breder doen ogen. (Auotweek)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname