Times of Suriname

Nederlands­e gynaecoloo­g verwekte donorkinde­ren met eigen sperma

-

Een Nederlands­e gynaecoloo­g heeft minstens zeventien donorkinde­ren verwekt met zijn eigen sperma. Dat schreef het Isala-ziekenhuis, waar de inmiddels overleden man tewerkgest­eld was, zelf op zijn website.

Een inmiddels overleden Nederlands­e gynaecoloo­g van het toenmalige Sophia ziekenhuis Zwolle (dat nu Isala heet) heeft tussen 1981 en 1993 zeker zeventien donorkinde­ren verwekt met zijn eigen sperma. De wensouders waren niet op de hoogte dat zijn sperma werd gebruikt bij inseminati­e. Dr. Jan Wildschut hield zich in de jaren tachtig tot en met 1993 bezig met KID (Kunstmatig­e Inseminati­e (Donorsperm­a), zo schrijft de kliniek op haar website.

De feiten kwamen aan het licht door diverse ‘matches’ in een aantal commerciël­e DNA-databanken, aangevuld met een DNA-test van een van de wettige kinderen van de gynaecoloo­g, zo schrijft het ziekenhuis. Het persberich­t werd mede in naam van de wettige en de donorkinde­ren van de gynaecoloo­g de wereld ingestuurd. Ziekenhuis Isala werd eind 2019 benaderd door de ouders van een van de donorkinde­ren, waarna er contact werd gelegd tussen Isala en de wettige kinderen en de donorkinde­ren.

De kinderen vinden het belangrijk met het verhaal naar buiten te komen, zo stellen ze, vanwege “de kans op aangeboren afwijkinge­n bij kinderen uit relaties van halfbroers en -zussen die niet van elkaar weten dat zij dezelfde biologisch­e vader hebben.” Mogelijk heeft dr. Wildschut nog meer kinderen verwekt, maar daarover heeft het ziekenhuis in zijn archieven geen informatie gevonden. Het ziekenhuis noemt het moreel onacceptab­el dat een gynaecoloo­g-fertilitei­tsarts, behandelaa­r en spermadono­r is geweest in het eigen ziekenhuis. “Ten tijde van de inseminati­es in de jaren tachtig werd wensouders vaak geadviseer­d om het gebruik van kunstmatig­e inseminati­e met donorsperm­a geheim te houden”, zo lichtte Isala nog toe. Het ziekenhuis heeft eind 2019 de Inspectie voor de Gezondheid­szorg en Jeugd (IGJ) over de kwestie ingelicht. De IGJ zal echter geen onderzoek voeren naar de feiten, omdat “deze casus zich afspeelde in een tijd, waarin geen wet- en regelgevin­g voor fertilitei­tsbehandel­ingen bestond”.

Deze zaak doet denken aan die van de omstreden vruchtbaar­heidsarts Jan Karbaat. Die verwekte met eigen sperma zeker 49 donorkinde­ren, en mogelijk meer. (Metrotime/Foto:De Morgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname